Magazin Svet

Neboder od 10 spratova, u stilu Lego kockica, izgrađen za manje od 29 sati (VIDEO)

stambena zgrada 29 sati kina
Foto: Screenshot/YouTube/Broad Group

Kada se spoje moderna tehnologija, arhitektura i građevina, čuda su moguća, što pokazuje desetospratna stambena zgrada izgrađena za 28 sati i 45 minuta, sredinom prošle godine, u gradu Čangša u Kini.

Nazvana je jednostavno “Stambena zgrada”, a ovaj neverovatan poduhvat je izvela kineska kompanija “Broad Group”.

Jedan dan, tri krana i dosta ljudi

Snimak postavljen na Jutjub brzo je postao viralan. Naravno, radi se o modularnoj konstrukciji sa prefabrikovanim delovima, međutum, takav vremenski rekord za izgradnju zgrade ovakvog stambenog kapaciteta i dalje zvuči kao naučna fantastika.

Tajna ne samo kratkog vremena izgradnje zgrada koje proizvodi Broad Group, nego i „izuzetno jednostavne gradnje na licu mesta“, što je istovremeno i moto kompanije, jeste u gotovim modulima.

Kada se sklope, imaju standardne dimenzije transportnih kontejnera, piše Pun kufer.

Zahvaljujući tome, troškovi transporta imaju izrazito nisku cenu, a na licu mesta ih je potrebno samo naslagati jedan na drugi i – pričvrstiti šrafovima.

Nakon toga treba priključiti struju i voda i zgrada postaje useljiva. Za taj veliki posao (doduše kratkotrajan) potrebno je mnogo ljudi, ali od mašina i mehanizacije bila su potrebna samo tri krana!

Elementi se slažu poput dečijih kockica

Konstrukcija modularne “Stambene zgrade” je u potpunosti čelična, deset puta je lakša i sto puta izdržljivija od konvencionalnih konstrukcija, a takođe je potpuno otporna na zemljotrese i tajfune.

Svaki modul je dugačak 12,19 metara, širok 2,44 metra i visok 3 metra.

Položaj zidova, vrata, prozora i balkona je lako promeniti nakon završetka izgradnje, a sam objekat se lako demontira i premešta na drugu lokaciju, ukoliko se za tim ukaže potreba.

“Broad Group” je još 2012. godine obećala da će izgraditi neboder od 200 spratova za sedam meseci, ali to se ipak nije raelizovalo, uglavnom zbog dozvola i papirologije.

Međutim, ovakav način gradnje, modularnim, unapred napravljenim delovima, visokog kvaliteta izrade i drastično manje cene, koji se na gradilištu praktično samo sastavljaju, nije pogodan samo za stambene objekte, već i za luksuzne rezidencije, izuzetno visoke nebodere i zgrade različitih javnih namena.

Izvor: Pun kufer

Vožnja uz šum talasa: Najduža tramvajska linija na svetu ima 68 km i prolazi kroz bajkovite predele

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link