Magazin

Najbogatije kinesko selo bilo je ponos nacije, loša ulaganja i nepotizam doveli do ekonomskog sloma

selo kina
Printscreen

Sliku identičnih kuća gotovo svi su delili po društvenim mrežama uz komentar: “Kako pijan naći svoju kuću?”

Lepe, ali identične kuće naslagane u pravilne redove duž puta, fotografisane iz vazduha, deluju pomalo kao luksuzni geto. Monumentalni spomenici u centru i industrijski objekti na periferiji zaokružuju neobičnu sliku ovog sela.

Selo Huaksi nazvano je “najbogatijim selom u Kini”, a slike njegove neobične arhitekture, kao i priča da svaki stanovnik ima kuću, automobil i 100.000 evra, obišle su svet.

A to je zaista mnogo u poređenju sa prosečnim kineskim standardom.

Poslednjih godina, međutim, pojavile su se neke informacije koje dovode u sumnju idiličnu priču o ovom neobičnom selu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by THE UNIQUE (@the.unique_99)

Pored 2.000 stalnih stanovnika, u gradu radi 50.000 radnika iz drugih sela

Selo Huaksi nalazi se istočno od grada Đijangin, u provinciji Đangsu, a same vlasti su ga nazvale najbogatijim u Kini, komunističkim uzorom, pa čak i „selom broj jedan pod nebom“.

Grad ima 2.000 stanovnika, ali u njegov kraj na posao dolazi više od 20.000 radnika i skoro 30.000 stanovnika okolnih sela. Od početka se znalo da oni ne uživaju beneficije koje imaju stalni stanovnici.

Ali vremenom se pokazalo da život onih koji su dobili ogromne vile i automobile nije tako idiličan kako se tvrdilo.

Stanovnici su akcionari gradskog preduzeća, svake godine su dobijali dividendu

Selo je osnovano 60-ih godina prošlog veka. Tadašnji sekretar komiteta Komunističke partije, Vu Renbao, predvodio je lokalno stanovništvo u industrijskom razvoju.

Nakon kineske reforme i otvaranja, Huaki Village je iskoristio priliku da razvije industriju gvožđa i čelika, postižući brz rast. Sva industrija i sve fabrike u selu su pod istom „kapom“ Huaki grupe. Svi rezidenti su akcionari kojima se isplaćuju dividende iz dobiti kompanije.

Do početka 21. veka bilo je preko 100 kompanija pod Huaki Grupom, uključujući one za gvožđe i čelik, obojene metale, duvan i nekretnine.

Godišnja plata stanovnika bila je 42 puta veća od prosečne zarade farmera u Kini i čak 13 puta veća od one koju su zarađivali radnici u urbanim sredinama.

Vrednost kompanije brzo opadala, meštani požurili da povuku novac

Nema sumnje da su neko vreme stanovnici živeli dobro, ali izgleda da je gradska mega korporacija upala u nevolje.

Kako piše portal Think China u velikoj analizi, pre dve godine svet je obišao video na kojem se vide stanovnici kako stoje u redu na kiši za isplatu dividendi jer je vrednost kompanije rapidno pala.

Vrednost dividende pala je sa 30 na 0,5 odsto, a masovno povlačenje udela samo je dovelo kompaniju u nove probleme.

Nepotizam na svakom koraku: Sve važne pozicije drži jedna porodica

Selo se takođe našlo na udaru jer svim važnim položajima u selu upravlja porodica Vu, naslednici osnivača Vu Renbaoa.

Nakon njegove smrti, njegov sin Vu Ksie’en postao je partijski sekretar sela i izvršni direktor Huaki grupe, a ostali članovi porodice zauzimaju sve čelne pozicije u gradskoj kompaniji.

48F2A669
Foto: SPH

Studija iz 2004. pokazala je da više od 90 odsto ukupnog bogatstva sela kontrolišu isključivo četiri sina Vu Renbaoa.

Takođe je naširoko objavljeno da seljani ne mogu da odu jer su rizikovali da izgube svu svoju imovinu.

Prekomerna proizvodnja i nesnalaženje u novim industrijama

Kako je Huaii upao u nevolje? Nakon 2008. godine dolazi do pada u industriji čelika, a hiperprodukcija postaje sve veći problem.

Preduzeća u vlasništvu grupe počela su da gube novac, a pojavile su se priče da su stanovnici bili primorani da se prijavljuju u luksuzne hotele kako bi lažirali potražnju.

Huaki Group je do 2020. godine ostvarila gubitke od oko 60 milijardi evra, a pozajmila je više od pet milijardi. Kompanija je tražila nove mogućnosti u finansijskoj industriji, počela da se bavi bankarstvom i hartijama od vrednosti i počela da kupuje akcije.

Takođe su pokušali da prošire posao na nove industrije kao što su onlajn igre i e-sport.

iStock-1245556242
Foto: iStock

Neuspešne investicije, a troškovi poslovanja rastu

Čini se da transformacija sela Huaki do sada nije bila uspešna. Investicije u nove industrije nisu uspele da nadoknade gubitke i povećale su operativne troškove kompanije.

Kompanija je dobila i pomoć države, ali izgleda da porodično upravljanje selom i postojeći sistem nisu održivi u svetu novih poslovnih pravila.

Selo i kompanija Huaki traže način da se reorganizuju i prilagode novom vremenu, a ceo svet sa radoznalošću čeka rasplet, prenosi Putni kofer.

Prvi viseći voz predstavljen u kineskom Vuhanu sa maksimalnom brzinom od 60 km/h

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link