Magazin Srbija

Vučić odoleo Šolcovom zahtevu za uvođenje sankcija Rusiji, zahtev za priznanje Kosova iznenađenje

Šolc i Vučić
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačkog kancelara Olafa Šolca, kao i ono što je na njemu izrečeno, još uvek izaziva reakcije u domaćoj javnosti.

Ovom sastanku je trebao da prethodi dolazak Sergeja Lavrova, ministra spoljnih poslova Ruske Federacije, koji je naprasno otkazan, prvenstveno na olakšanje srpske vlasti.

Postaje sve teže sedeti na više stolica, dok žestina sukoba u Ukrajini, a time i sukoba između svetskih supersila, Rusije sa jedne i Zapada sa druge strane, ne gubi na intenzitetu.

Obe strane bi želele da privole Srbiju na svoju stranu, tako da je pored večite teme Kosova, osnovni zahtev kancelara Šolca bilo uvođenje sankcija Rusiji.

Energetska zavisnost osnovni razlog za neuvođenje sankcija

Kao glavni razlog daljeg odbijanja Srbije da to učini, navedena je energetska zavisnost naše zemlje i da trenutno ne postoji rešenje za taj problem. To je, kako saznaje Nova.rs, predsednik Vučić rekao nemačkom kancelaru na sastanku u održanom u petak.

Prema izvorima Nove, na ovo pitanje potrošeno je ubedljivo najviše vremena, ali rešenja nije bilo.

– Zaključak je bio – još da se razgovara – kaže sagovornik Nove.

To se, svakako, i moglo zaključiti iz zvaničnih izjava dvojice lidera. Olaf Šolc je, kako je rekao Vučić, „veoma oštro, jasno i decidno“ tražio da se Srbija priključi sankcijama Rusiji.

– Govorili smo o sveukupnoj političkoj situaciji u Evropi i svetu, i on je jasno, decidno i oštro tražio da se priključimo sankcijama – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je izjavio da je on, sa svoje strane, govorio o tradicionalnim vezama Srbije i Rusije, ali i o predstojećoj zimi.

Šolc zahtevao da sankcije budu uvedene što pre

– Hvala mu što je ponudio pomoć u energetici i rudarstvu – rekao je, između ostalog, predsednik Srbije, i dodao: „Nikada ne krijem teme o kojima smo govorili“.

Na ponovljeno pitanje o sankcijama Vučić je rekao:

– Što se tiče sankcija mi imamo drugačiji stav iz mnogo razloga. Jedno je u kontrapitanju – a u čemu je razlika kada neko bez odluke UN izvrši agresiju na Srbiju i kada to isto uradi na Ukrajinu. Ja sam odlično razumeo zahteve Šolca, njegov zahtev je da to uradimo juče, odnosno što pre. Ja sam sa njim razgovarao na vrlo otvoren način i o odlukama u budućnosti kancelar će biti upoznat sa tim – izjavio je on.

Zahtev za priznanjem Kosova za Vučića iznenađenje

Vučića je, međutim, iznenadio zahtev za međusobno priznanje Kosova i Srbije.

– Mi ne reagujemo na taj način da na pritisak reagujemo zato što nam neko zapreti. Sad smo prvi put čuli da se traži međusobno priznanje. To do sada nije bio slučaj, o tome niko nije govorio u Evropi osim Amerikanaca koji o tome govore poslednje tri godine – rekao je Vučić i dodao:

– Srbija nije odbila nijedan sastanak, na svaki poziv smo se odazvali. Nemojte da se ljutite što je vaš odnos prema Srbiji drugačiji od našeg. Koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, toliko mi volimo naš teritorijalni integritet na Kosovu – rekao je Vučić i dodao da je i za njega zahtev za međusobno priznanje iznenađenje.

Izvor: Nova

Vučić: Srbija neće uvesti sankcije Rusiji – možete nas pritiskati, ali nećemo birati stranu

OGLAS

15 Shares
Share via
Copy link