Lifestyle

Raspisan konkurs: Evo kako medicinski radnici mogu do posla u Nemačkoj

NSZ i projekat Nemačke organizacije za saradnju GIZ “Triple Win” raspisali su konkurs za medicinske sestre i tehničare opšteg ili pedijatrijskog smera. A konkurs se odnosi na one koji žele da pronađu posao u Nemačkoj, javlja Tanjug.

Ovaj poziv u skladu je sa međudržavnim sporazumom izmedu Srbije i Nemačke i na osnovu njega “Triple Win” projekat posreduje kod zaključivanja, pod istim uslovima kao i za osobe koje već tamo rade, navodi se u saopštenju GIZ.

Pomoć kandidatima

Svi zainteresovani kandidati dobiće i pomoć u jezičkoj kao i stručnoj pripremi, a podrška se pruža i u odlasku u Nemačku, kao i tokom integracije u društvo.

Zainteresovani kandidati ne plaćaju nikakve nadoknade za posredovanje, niti projekat ostvaruje profit u Srbiji, jer sve troškove snose nemački poslodavci.

“Projekat je u Srbiji otvoren pre šest godina i od tada do danas posredovali smo u zapošljavanju 660 medicinskih sestara i tehničara opšteg i pedijatrijskog smera. Na godišnjem nivou to je 110 osoba”, kažu u „Triple Winu“.

Priča srpskih lekarki iz Nemačke: Živiš i radiš dignute glave!

Garancije za siguran posao

Projekat se orijentiše prema kodeksu ponašanja Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i ne regrutuje stručno osoblje iz zemalja, koje i same imaju nedostatak radne snage u oblasti zdravstvene nege, niti sme da prouzrokuje nedostatak stručnog osoblja na tržištu rada u matičnim zemljama.

“Mi garantujemo siguran put u Nemačku s obzirom da svi nemački poslodavci takođe moraju da ispune uslove za učešće na projektu i ugovorom koji potpisuju obavezuju se na ispunjenje svih obaveza. To se pre svega odnosi na zaključivanje radnog odnosa u Nemačkoj pod istim uslovima kao i za osobe koje već tamo rade. Dakle, medicinsko osoblje koje odlazi preko našeg projekat nikako ne može da bude jeftina radna snaga”, objašnjavaju u “Triple Winu”.

Svi zainteresovani kandidati prijavljuju se preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Poznavanje jezika nije presudno u odabiru jer ovaj projekat obezbeđuje i jezičku pripremu, a pomaže i kod nostrifikacije diplome.

Istorijski trenutak: U Nemačku na posao i sa srpskim pasošem

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


24 Shares
Share via
Copy link