Magazin

Istorijski trenutak: U Nemačku na posao i sa srpskim pasošem

Nemačka vlada usvojila je zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage koji bi od 2020. trebalo da omogući zapošljavanje i iz zemalja koje nisu članice EU. To znači da bi posao u Nemačkoj sada mogli da dobiju i radnici sa srpskim pasošem.

Nemačkoj su potrebni stručni radnici, potrebni su joj radnici iz inostranstva, rekao je nakon sednice kabineta ministar unutrašnjih poslova Horst Sehofer (CSU), piše B92.

Ministri ekonomije i rada Petar Altmeier (CDU) i Hubertus Heil (SPD) su pohvalili novi zakon ocenjujući da će on omogućiti pravedne šanse i jasna pravila u politici useljavanja kvalifikovane radne snage.

Altmajer je rekao kako se radi o istorijskom trenutku u kojem je Nemačka promenila način razmišljanja kada je u pitanju useljavanje.

Nedostaje 1,2 miliona radnika

“Mi iza sebe ostavljamo ideološku raspravu o useljavanju koja je trajala 30 godina”, rekao je ministar rada aludirajući na dugogodišnje odbijanje političkih faktora u Nemačkoj da proglase državu useljenčkom.

Ministar rada je primetio da demografske promene i digitalizacija stavljaju nemačku ekonomiju pred veliki izazov, te da joj već sada nedostaje oko 1,2 miliona stručnih radnika.

Vaspitačica iz Hrvatske o prvom radnom danu u Nemačkoj: Zabranjen mi je stres

On je naglasio da su uslovi za useljavanje i dalje visoki, pa će tako, na primer, uz stručnu dokvalifikaciju, od presudne važnosti biti i poznavanje nemačkog jezika.

Jedna od najvažnijih novina za buduće useljenike je ukidanje pravila po kojem strani radnik može biti zaposlen jedino ako poslodavac dokaže da za popunjavanje tog radnog mesta nije pronašao adekvatnog radnika iz Nemačke ili Evropske unije.

Prilika za posao radnicima koji ne dolaze iz EU

Prema novom zakonu, gradovi i opštine imaju pravo u budućnosti da reaguju na kretanja na tržistu rada i shodno potrebama menjaju kriterijume za zapošljavanje radnika koji ne dolaze iz Evropske unije.

Sukob između stranaka vladajuće socijaldemokratsko-demohrišćanske koalicije najviše se vodio o pitanju tretmana osoba kojima je odbijen zahev za azil, ali se zbog nemogućnosti proterivanja već godinama nalaze u Nemačkoj, gde su delimično uključeni na tržište rada.

Ovim osobama, među kojima je i mnogo stanovnika zapadnog Balkana, uz određene uslove, poput poznavanja nemačkog jezika i dobre integracije na tržište rada, biće omogućeno trajno zapošljavanje na temelju novog zakona o useljavanju stručnjaka.

Plata 900€ + bakšiš i bonus: Da li je ovo nova obećana zemlja za Srbe?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
148 Shares
148 Shares
Share via
Copy link