Lifestyle

Koja zanimanja će se od 2020. najviše tražiti u Nemačkoj

Od marta 2020. u Nemačkoj na snagu stupa novi zakon, kojim će biti olakšana procedura zapošljavanja kvalifikovanih radnika rođenih van Evropske unije. Angela Merkel je naglasila da Nemačka privreda vapi za radnicima različitih profila, što može biti posebno olakšanje za državljanje Srbije koji planiraju da napuste domovinu.

Prema poslednjim procenama, u Nemačkoj je trenutno nepopunjeno 1,3 miliona radnih mesta. U ekonomski najjačoj članici EU radi više od dva miliona građana iz neke od zemalja Unije, piše portal Noizz.

– Ali to nije dovoljno i zato moramo potražiti kvalifikovane radnike izvan EU. Bez dovoljno stručnjaka ni jedna privreda ne može da preživi – upozorila je Angela Merkel u redovnoj videoporuci subotom koju je potpuno posvetila novom zakonu.

Ona je istakla da se potreba za stručnjacima iz inostranstva ne odnosi samo na akademski obrazovane radnike, nego i na strukovna zanimanja.

– Mi trenutno imamo brojne zanatske proizvodnje i preduzeća koja su u očajničkoj potrazi za kvalifikovanom radnom snagom – istakla je Merkel.

Zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage stupa na snagu 1. marta 2020. godine, a cilj mu je da otvori put radnicima van EU da dođu i ostanu da žive u Nemačkoj.

Nemačkoj su najviše potrebni inženjeri elektrotehnike, metalski inženjeri i inženjeri mehatronike, kuvari, medicinske sestre, negovatelji, IT stručnjaci, programeri softvera.

Otišla sam u Nemačku i vratila se posle godinu dana jer mi se smučio naš narod tamo

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

21 Shares
Share via
Copy link