Magazin

Posao počinje u aprilu i traje do novembra, plata 70.000 dinara, ali niko neće da radi

krava

Pašnjačkom odboru u Mesnoj zajednici Jaša Tomić potrebni su čuvari goveda, koji sa radom počinju otvaranjem sezone ispaše, od 15. aprila i završavaju sezonu 15. novembra.

Govedarstvo u Srbiji, po svemu sudeći, nije prilično popularan posao. To dokazuje i činjenica da Pašnjački odbor Mesne zajednice Jaša Tomić ima problem sa pronalaženjem pastira za svoja stada.

Iako nude, za ovdašnje prilike odlične uslove, na oglas za pastira se ne javlja dovoljno kandidata.

Novinari portala Srbija Danas su razgovarali sa Vukašinom Baćinom, predsednikom Pašnjačkog odbora i raspitali se o tome koliko je ovo zanimanje plaćeno i koje uslove kanditat treba da ispuni da bi se prijavio na oglas.

On im je objasnio da je plata govedara, koju nudi Pašnjački odbor Mesne zajednice Jaša Tomić je i više nego pristojna u današnjim vremenima.

Njegov odbor je utvrdio cenu rada od 1.000 dinara mesečno po grlu. Ovo deluje malo, ali kada se uzme u obzir da je u jednom stadu oko 70 goveda, ukupna mesečna zarada pastira bi bila oko 70.000 dinara.

Obaveza pastira je samo izvođenje goveda na ispašu. Čišćenje štala i mužu krava obavljaju vlasnici krava, domaćini.

– Obaveza pastira je da bukvalno u 7 sati ujutru bude na dogovorenom mestu gde bi mu vlasnici doveli krave i onda ih one tera na pašnjak. Uveče ih vraća do ulaza u selo i to je to – rekao nam je Vukašin Baćinac.

Uz ovu platu pastirima su obezbeđeni stan i hrana. Radno vreme pastira je od 07h ujutru do 17h popodne. Na oglas može da se javi bilo ko.

– Problem je što ljudi hoće finu platu, a neće da rade. Za čopor od 60 do 70 krava, pastir bi zaradio oko 60.000 ili 70.000. Brdo njih se javi, raspituju se, ali neće da rade. Evo danas je trebalo da dođe jedan da radi, još sam ja trebao lično da idem po njega jer ne radi autobuski prevoz, i nije mi se javljao celo jutro. Na kraju mi je rekao: “Biće toplo leto, pa ja neću moći da izdržim”. Teško će se naći neko ko može to da radi – razočaran je bio domaćin sa kojim smo razgovarali.

Kaže, dešavalo se čak da radnici koje bi angažovali posle kraćeg vremena pobegnu iz smeštaja, bez bilo kakvog obaveštenja i najave.

– Iako se nađe neko da radi, radi nedelju dana – dve nedelje, eventualno dok ne primi prvu platu i bukvalno pobegne preko noći iz tog smeštaja. Samo ujutru njega nema tamo – rekao je Baćinac.

Oni zarađuju 7.000€ mesečno, žive srpski san, a devojke im se same nude za udaju

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


10 Shares
Share via
Copy link