Lifestyle Magazin

Žena koja stavi sebe na prvo mesto, a ne muža i decu – zna šta je sreća

paulo koeljo
Foto: Printscreen

Neretko srećemo žene koje se toliko predaju porodici da sebe u velikoj meri zanemare, a kada deca odrastu često ne znaju kako dalje, jer su se sa godinama odvikle od toga da se posvete sebi. Rečenice pisca Paula Koelja ukazuju na to da žena, dok ne nauči kako da ceni sebe, neće biti istinski srećna, piše Infpult.

„Šta ostaje ako vrištiš u prepunoj prostoriji, a niko te ne čuje? Čuj sebe. Čovek je usamljen pre svega kada ne sluša sebe, ne ceni svoje vreme, ne zna šta voli da radi sam sa sobom. To je prvi korak na putu ka vlastitoj slobodi. Čuti sebe i biti srećan bez tuđe pažnje. Što pre tako počnete da živite, to će život biti srećniji, a kasnije i starost“, kaže taj brazilski autor.

Kada se bolje razmisli princip je vrlo jednostavan. Počnite pre svega upoznavati same sebe, šta volite, i kako želite da provodite vreme. Za porodicu ćete imati vremena, ali tek kada naučite vreme provoditi same sa sobom.

„Šta jedna žena često traži? Naravno, muškarca pored kojeg misli da će procvetati. Ovakvo prebacivanje odgovornosti za svoju sreću sa sebe na drugu osobu prepuno je zavisnosti – žena postoje zavisna o partneru ili traži nekoga s kim će se osećati dobro – oseća se inferiorno ako takva osoba nije u blizini“.

Takvo razmišljanje i vođenje kroz život, često zna da bude pogrešno. Morate naučiti da vaša sreća isključivo zavisi samo od vas. I nikoga drugoga. Ako sve vreme vi brinete o nekome, ili želite da neko brine o vama, vi postajete zavisni.

Gubite samostalnost. Partner može da ode, ali vi ne bi trebalo da izgubite sebe. Same sebi budite dovoljne, to je put ka sreći. Pronađite sreću u sebi. Same stvarajte razloge zašto ste ispunjene. Nađite vreme da razmislite o svojim greškama, onome što ste dobro uradile, a i onome što niste.

paulo koeljo
Foto: Profimedia

Ne prebacujte svoje probleme drugima, već ih same pokušajte rešiti. „Šta očekuje ženu koja se oseća dobro sama sa sobom? Koja je tražila način da upozna sama sebe? Koja je konačno shvatila kako pronaći sreću u samoj sebi?

Njen pogled će biti jasan, neće priuštiti sebi pogrešnog partnera, neće se sprijateljiti sa nezgodnim ljudima, neće se plašiti da će izgubiti nečiju naklonost. Neće držati decu uz sebe, već će im dati slobodu, kakvu oni žele, što će učiniti da je kasnije oni samo više vole“.

Ne plašite se da budete same, uživajte u sebi i onome što jeste. Budite tu za svoju porodicu, ali ne zaboravite- kada ste vi ispunjene i srećene, tada će biti i vaša porodica. Sa vama nezadovoljnom i nesrećnom, ne možete ni porodici pružiti dobro. Svako će vas ceniti onoliko koliko vi cenite same sebe.

Izvor: Infpult.info

10 velikih pisaca čiji su životi bili uzbudljiviji od bilo kakve fikcije

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

78 Shares
Share via
Copy link