Koronavirus

Bobi Kenedi mlađi je do pandemije 2 puta optužio Bila Gejtsa za zaveru oko vakcina

kenedi-porodica
Porodica Kenedi/Printscreen/NBC News

Prošlo je podne u Oklahomi. Džek se budi, trlja oči i jedva ustaje iz kreveta. Ima problem sa viškom kilograma i manjkom samopouzdanja. Već četvrti dan nosi isti duks sa kapuljačom. Ne smeta mu ni fleka od naćosa i gaziranog soka posred grudi. Seda za sto, osvetli ga plavo svetlo računara u mračnoj sobi i na rošavom licu se razvuče osmeh. Opet će praviti zijan.

Svi smo nekako na ovaj način zamišljali ljude koji na opskurnim forumima zavrte priču, zarolaju grudvu i puste je niz padinu interneta da se dole pri dnu pretvori u teoriju zavere. U stvari, umesto isflekane dukserice odeveni su u smokinge i imaju “pedigre”. Poseban zamah su likovi koji zagovaraju slične konspiracije dobili tokom pandemije koronavirusa. Nepoznati virus, vakcine stvorene prema novim tehnologijama i tuce kovid mera država širom sveta bili su pogodno polje za delovanje, a građani su počeli da se kolebaju oko imunizacije. Pa čak i tamo gde doza ima napretek.

Dve nedelje nakon što je najavio američku “nezavisnost” od koronavirusa, predsednik SAD Džozef Bajden se suočio sa zabrinjavajućim povećanjem broja inficiranih, kao i sa činjenicom da ne može lako da se izbori sa oklevanjem pojedinih Amerikanaca da se vakcinišu. Statistika je jasna. Žarišta se javljaju u regionima gde ima najmanje vakcinisanih. Jedina pandemija koju Amerika trenutno ima, kako je to Bajden predstavio, zapravo je ona među nevakcinisanima.

Najveći uzrok aktuelnog stanja, kako je to Bela kuća naglasila, jesu dezinformacije o vakcinama protiv korone. Bajden je optužio Fejsbuk da dopušta objavljivanje laži o vakcinama. Premda je Fejsbuk odbacio optužbe, statistika je opet neumoljiva.

Bela kuća je, pozivajući se na izveštaj neprofitnog Centra za suzbijanje digitalne mržnje (CCDH), naglasila kako je grupa od 12 osoba odgovorna za 65 odsto dezinformacija protiv vakcina i kovid-19 na društvenim mrežama. Robert F. Kenedi Mlađi, istaknuta ličnost u antivakserskom pokretu, jedan je od onih koji se nalaze u izveštaju. Sin Roberta F. Kenedija, američkog senatora i državnog tužioca. Sinovac Džona F. Kenedija, 35. američkog predsednika.

Kada je stric ubijen u Dalasu, imao je devet godina, kada je na oca izvršen atentat u Los Anđelesu, navršio je 14. Obrazovan na Harvardu i Londonskoj školi ekonomije. Bio je profesor na Univerzitetu Pejs. Dok je Robert F. Kenedi Mlađi službovao kao pomoćnik okružnog javnog tužioca na Menhetnu, kod njega je pronađen heroin zbog čega je osuđen na dve godine uslovno. Potom je započeo uspešnu karijeru advokata za zaštitu životne sredine.

Pa, kako je harvardski đak i ekološki aktivista postao magnet za dezinformacije u doba pandemije? Kenedi je antivakser dužeg staža, ali dugo nije imao publiku. Pre 16 godina je napisao članak o štetnosti vakcina u „Salonu“. Tekst je sadržao pet grubih grešaka, a nakon brojnih revizija, konačno je povučen šest godina kasnije.

U kovid eri je prilagodio svoje poruke u skladu sa krizom. Od početka pandemije do kraja 2020, broj sledbenika na društvenim mrežama je povećao za skoro tri puta, dok mu početkom godine nisu deaktivirali Instagram nalog. Stacioniran u Kaliforniji, u srcu je grupe poznatih ličnosti koje su skeptične prema vakcinama. Kolege su mu diskreditovani bivši lekar Endru Vejkfild, glumci Robert de Niro i Džim Keri. Međutim, on je “kralj”.

Tvrdo krilo antivaksera je, ukupno uzevši, malo, ali su društvene mreže omogućile da imaju ogroman uticaj. Pritom se lako adaptiraju na nove trendove. Kenedi je do pandemije dva puta optužio Bila Gejtsa za zaveru oko vakcina. Od 2020. ga spominje jednom u pet dana, pokazala je analiza fektčeking portala Tortis. „Vašington post“ je još 2019. godine objavio da je većinu oglasa – 54 odsto – koji šire dezinformacije na internetu delo dveju grupa protiv vakcina. Jedna je Kenedijeva.

Poznato poreklo učinilo je da njegove poruke budu efikasne jer antivakserski pokreti očajnički traže legitimitet. Mada je Kenedijev kredibilitet odavno pod znakom pitanja. Pitajte rodbinu.

“Volimo Bobija i njegov doprinos ekologiji, ali jako greši u vezi sa vakcinama i saučesnik je u kreiranju dezinformacija”, objavili su njegovi brat, sestra i nećakinja u zajedničkom saopštenju pre dve godine.

 

Izvor: Nedeljnik

Beograđani napali radnike Čistoće jer ne praše komarce nego nas prskaju koronom

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

296 Shares
296 Shares
Share via
Copy link