Magazin

Sestra Džona Kenedija sa 23 godine prisiljena na lobotomiju zbog očevih strahova da sramoti porodicu

rosemary-kennedy
Foto: Keystone / Getty Images

Mračna priča oko porodice Kenedi nikada do kraja nije rasvetljena, a zločin koji je glava porodice učinila prema svojoj najstarijoj ćerki i danas predstavlja jednu od najneverovatnijih i najpotresnijih priča u istoriji predsedničkih porodica u Sjedinjenim Državama.

Rozmari Kenedi, sestra ubijenog predsednika SAD-a Džona F. Kenedija, imala je koeficijent inteligencije između 60 i 70, odnosno nešto ispod proseka, što se porodica Kenedi trudila da prikrije.

Sa svoje 23 godine, prema mišljenju njenih roditelja, iskazala je prilično buntovničko ponašanje, te se njen otac Džozef Kenedi stariji, iz straha da bi ćerka mogla da mu osramoti porodicu, odlučio da je podvrgne tada još uvek relativno novoj medicinskoj proceduri u nadi da će uspeti da je smiri i „pripitomi“.

Ta medicinska intervencija poznata je pod nazivom lobotomija, a Džozef je s toga kontaktirao najčuvenije doktore koji su tvrdili da imaju uspešnost operacija preko 85 odsto. Njihova imena su doktor Valter Dželson Friman i doktor Džejms Vats. Operacija je izvedena u Džordž Vašington Univerzitetskoj bolnici.

Postoje zapisi o samom toku operacije.

Tokom lobotomije, jedan od hirurga je uporedo govorio o preduzetim koracima.

„Prošli smo kroz vrh glave… Dobila je blago sredstvo za smirenje. Napravio sam hirurški rez na mozgu, kroz lobanju. Prošli smo sa spreda, sa obe strane glave. Napravili smo samo mali rez, ne više od jednog inča. Stavili smo instrument unutra…“

U ovom trenutku su počeli da koriste predmet nalik nožu za puter da bi napravili tupe rezove na njenom mozgu.

Hirurzi su prekinuli proceduru kada je Rozmari postala odsutna i više nije mogla da odgovara na njihova pitanja. Posle lobotomije, njen mentalni kapacitet se smanjio na nivo deteta od godinu ili dve dana.

Godinama kasnije je povratila sposobnost hodanja, ali nikada bez štapa i uvek šepajući. Takođe, ona nikada nije povratila sposobnost da povezano govori. Jadna devojka nije mogla da kontroliše ni osnovne potrebe, kao što je vršenje nužde.

I pored stravične sudbine, Rozmari je nakon lobotomije živela još pune 63 godine, a preminula je 2005. godine u svojoj 86. godini života.

Bobi Kenedi mlađi je do pandemije 2 puta optužio Bila Gejtsa za zaveru oko vakcina

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

93 Shares
Share via
Copy link