Beograd

Poreska u lovu na sitnu ribu, a najveći problem su frilenseri, jutjuberi i stanodavci

Svi oni koji zarađuju u inostranstvu ili u zemlji putem interneta, primajući novac kao fizička lica, podležu poreskim propisima, a Poreska uprava Srbije poziva sve da podnesu poreske prijave čim pre kako bi izbegli prekršajnu odgovornost.

Poreska uprava Srbije je utvrdila da poreski obveznici, fizička lica koja u inostranstvu ostvaruju prihod pružanjem usluga razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranog jezika, grafičkog dizajna, zatim jutjuberi, influenseri ne plaćaju porez i druge doprinose.

Na osnovu raspoloživih podataka o uplatama iz inostranstva i poređenjem tih podataka sa podnetim poreskim prijavama, Poreska uprava je ustanovila visoku stopu nepoštovanja poreskih propisa i identifikovala ta osobe u prekršaju, piše 021.

Kako se navodi, ti prihodi ostvaruju se po osnovu pružanja raznih vrsta usluga, a najčešće su to usluge razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranih jezika, promocije, grafičkog dizajna i druge vrste usluga.

Nepoštovanje poreskih propisa ustanovljeno je i kod fizičkih lica koja prihode ostvaruju na društvenim mrežama (jutjuberi, influenseri), internet klađenja i slično, kao i kod lica koja su izdavala sopstvene nepokretnosti do 30 dana (stan na dan).

Poreska uprava pozvala je sva fizička lica koja su propustila da podnesu poreske prijave da pre otpočinjanja poreske kontrole ili podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, samoinicijativno obračunaju porez i doprinose sa pripadajućom kamatom i izmire svoje zakonske obaveze, kako bi izbegla prekršajnu odgovornost.

Sećate se poziva da tužakamo komšije koji ne nose masku? E pa neko je prijavio Vučića

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
156 Shares
156 Shares
Share via
Copy link