Novi Sad Vesti

Zdravstveni sistem ne može da funkcioniše bez njih, ali jednokratnu pomoć od 10.000 dinara nisu zaslužili

Institut za onkologiju Vojvodine
Foto: NS Hronika

Servirke, radnici iz vešeraja, vodoinstalateri i drugi majstori zaposleni u Ustanovi zajedničkih poslova na sva tri Instituta u Sremskoj Kamenici nisu dobili jednokratnu pomoć od 10.000 dinara kojom se vlasti u Srbiji posebno hvale poslednjih dana.

Zdravstveni sistem bez njih ne može. Ovu Ustanovu čini oko 300 zaposlenih i, kako bi skrenuli pažnju na posao koji rade, a za koji nisu nagrađeni kako je obećano, spremni su i na štrajk jer su za državu oni bukvalno nevidljivi.

Oko 300 zaposlenih u Ustanovi zajedničkih poslova sva tri instituta u Sremskoj Kamenici izostavljeni su iz isplate jednokratne novčane pomoći od 10.000 dinara, koje je Vlada Srbije namenila svim zaposlenima u zdravstvenim ustanovama – od lekara do vozača.

Ovu jedinicu čine servirke koje nose hranu, zaposleni u vešeraju, vodoinstalateri, bravari, električari, portiri, moleri i drugi koji rade poslove za potrebe sva tri instituta, a u kovid sistemu su direktno ili indirektno izloženi riziku od zaraze.

Ovi zaposleni za 021.rs kažu da je načinjena velika nepravda time što su “nevidljivi radnici” u sistemu, a spremni su i na štrajk upozorenja kako bi skrenuli pažnju na posao koji rade i za koji, kažu, nisu nagrađeni.

Ustanova zajedničkih poslova (UZP) zasebna je jedinica i okuplja zaposlene koji su angažovani svakodnevno na tekućim poslovima – od odnošenja hrane, prljavog i čistog veša do poslova vozača i portira za potrebe Instituta za onkologiju, Instituta za kardiovaskularne bolesti i Instituta za plućne bolesti Vojvodine. Jedan od zaposlenih je i Danilo Barta – vozač vešeraja.

Kako kaže, zaposleni u UZP očekivali su da će, shodno tome da su radili i u kovid sistemu, a i rade za tri tercijarne zdravstvene ustanove, biti uključeni u planiranu novčanu pomoć. Međutim, to se nije desilo.

“Mi na papiru nismo u sistemu državnog zdravstva. Nije mi jasno kako kad radimo u sistemu zdravstva? Kad je proletos bilo povećanje zarada zaposlenih u zdravstvu, mi smo tad dobili povišice, zašto sad odjednom nismo u sistemu? Naše servirke nose hranu u crvenu kovid zonu, ja odnosim na tone prljavog veša odatle i to potom peru naše zaposlene u UZP. Od zaštite imamo samo maske i par-dva rukavica dnevno. Ovo je zaista velika nepravda prema nama i pitamo se za koga radimo. Kako su isti profili u KCV dobili jednokratnu pomoć, a mi ne?”, pita se ovaj zaposleni koji, inače, 20 godina radi na ovom poslu, piše 021.rs.

Isplata ovog novca rađena je na osnovu zaključka Vlade Srbije od 5. novembra. Prema zaključku, Vlada je dala saglasnost da se zaposlenima u zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže zdravstvenih ustanova jednokratno isplati novčana pomoć u visini od 10.000 dinara po zaposlenom. Problem je, kaže direktor Instituta za onkologiju Vojvodine prof. dr Zoran Radovanović, činjenica da pomenutih 300 zaposlenih u Ustanovi zajedničkih poslova ne pripadaju ovoj mreži.

“Ustanova zajedničkih poslova je nezavisan pravni subjekt, ali nije u planu mreže zdravstvenih ustanova Republike Srbije, a uredba Vlade Srbije je po pitanju ove isplate jasna. Dakle, postoji pravna prepreka za isplatu ove pomoći zaposlenima UZP. Naravno da smo svesni problema i nepravde prema ovim radnicima i radi se na rešavanju ove ‘pravne zavrzlame’ kako bi i njima pomoć bila isplaćena”, poručuje prof. Radovanović.

Ministar finansija Siniša Mali pre nekoliko dana je precizirao da će novac dobiti i nemedicinsko osoblje koje radi u zdravstvu – od vozača u Hitnoj pomoći, do čistačica, koji svi sada rade mnogo napornije.

Zbog ove situacije, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije uputio je dopis Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, tražeći da ovih 300 zaposlenih u UZP takođe dobiju po 10.000 dinara.

“Ova ustanova je osnovana od strane sva tri instituta. Zaposleni u ovoj ustanovi rade apsolutno sve poslove kao i ostali zaposleni u odgovarajućim službama drugih zdravstvenih ustanova iz Plana mreže zdravstvenih ustanova i dali su doprinos u suzbijanju zarazne bolesti kovid-19. Apelujemo da se ne dozvoli da zbog pravnih smetnji ostanu uskraćeni za ovu pomoć. Zaposlenima novčana pomoć puno znači, kao vid satisfakcije za uloženi rad u ovim teškim trenucima, a efekat na budžet Srbije je zanemarljiv”, navodi se u dopisu sindikata prema RFZO.

“Nadamo se da će ovo biti rešeno po hitnom postupku jer smo mi spremni na štrajk upozorenja, kako bismo dokazali koliko je naš rad bitan za funkcionisanje ovih ustanova”, zaključuje Danilo Barta za 021.rs.

Inače, samo u užem zdravstvenom sistemu Srbije zaposleno je oko 120.000 ljudi.

U ovom kafiću strogo je zabranjeno da pričate o koroni

PARTNERI SAJTA


111 Shares
111 Shares
Share via
Copy link