Srbija Vesti

Evo ko će dobiti besplatne kilovate ako izabere grejanje na struju

Broj domaćinstava koja mogu da ostvare pravo na besplatne kilovate električne energije i kubike gasa mogao bi da se do kraja godine poveća za dva ili tri puta zahvaljujući novinama u Zakonu o energetici

Izmenama Zakona o energetici uvodi se kategorija energetski ugroženog kupca toplotne energije. Prema procenama, u Srbiji u ovu kategoriju ulazi oko 20.000 ljudi.

Do sada su postojali samo zaštićeni kupci električne energije ili gasa.

Energetska ugroženost računaće se prema potrošnji po članu domaćinstva.

Status energetski ugroženog kupca električne energije imaju domaćinstva s jednim članom koji troši 120 kilovat-časova mesečno, s dva i tri člana – 160 kilovata, za domaćinstva sa četiri i pet članova – 200 kilovata mesečno. Dok je za domaćinstva sa šest i više članova granica je na 250 kilovat-časova.

Kada je reč o gasu, domaćinstva sa jednim članom dobijaju umanjenje za januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar od 35 kubika mesečno, sa dva i tri člana 45, sa četiri i pet članova 60, a sve iznad toga 75 kubika mesečno, piše Kurir.

Ova mera se automatski primenjuje na sve koji primaju socijalnu pomoć ili dečji dodatak, dok građani koji smatraju da ispunjavaju uslove, to pravo ostvaruju preko lokalnih samouprava i njihovih centara za socijalni rad.

Povlastice za struju važe jednu kalendarsku godinu.

Ugroženi kupac ima pravo na umanjenje mesečne obaveze za određene količine električne energije, odnosno gasa, pod uslovom da nema prethodnih dugova po ovom osnovu, a ukoliko propusti da plati račun s ovim umanjenjem, gubi pravo na povlastice.

Država je očigledno u velikoj kampanji kojom pokušava da prikaže kako se brine i o materijalnom blagostanju, o kvalitetu života, ali i o kvalitetu vazduha.

Tokom prethodnih dana, pojavila se vest o tome da će država subvencionisati zamenu dotrajale i energetski neefikasne stolarije. Država će u ovaj posao uložiti 50% sredstava potrebnih da se dotrajali prozori zamene ekonomičnijom varijantom.

Druga vest koja je objavljena odnosila se na zamenu kotlova za grejanje na čvrsto gorivo i prelaz na ekološki prihvatljivije izvore toplotne energije.

Iako će tačni iznosi subvencija i kriterijumi za prijavu građana tek biti definisani javnim pozivom, očekuje se da bi kroz ovaj program moglo da bude zamenjeno čak 1,2 miliona ložišta koja trenutno ne ispunjavaju ekološke standarde.

 Od države novčana pomoć i za zamenu peći i kotlova

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

14 Shares
Share via
Copy link