Putovanja Srbija

Poluostrvo kod Ovčara zovu srpski Bled, fotografi i turisti očarani

Srpski bled
Foto: RINA

Kada se polovinom prošlog veka formiralo jezero Međuvršje u Ovčarsko-kablarsko klisuri priroda je nakon toga odradila fenomenlan posao i sama napravila specifične pejzaže koji naročito tokom jesenjih dana oduzimaju dah posetiocima, prenosi agencija RINA.

Sa vrha Kablara puca pogled na veličanstvene meandre Zapadne Morave, a u dolini ove planine brojni putnici namernici zastanu na trasi starog puta ka Čačku, pitajući se da li je pred njihovim očima sinuo čuveni Bled. Ostrvo Pejice smešteno u klisuri pravi je dragulj i neodoljivo podseća na prelepi lokalitet u Sloveniji.

– Ostrvo Pejice nastalo je kada se formiralo i jezero 1954. godine. Na njemu živi nekoliko porodica i svi se prezivaju Pejice. Osim ovih meštana, ima oko 30 vikendica, pa preko sezone broj stanovnika na ovom ostrvu bude duplo povećan. Svakako jedan od prelepih lokaliteta u Ovčar banji koja sa sobom nosi veliki turistički potencijal. Vožnja katamaranom pored ostrva nezaboravan je doživljaj i neretko se dešava da ga turisti često porede sa ostrvom u Sloveniji, i nazivaju „srpski Bled“ – rekao je za RINU direktor TO Čačak Vojin Jakovljević.

Ovaj lokalitet u Ovčar Banji do sada se pokazao kao pravi raj za profesionalne i fotografe amatere, koji upravo ovde svojim objektivima prave fotografije koje kasnije zahvaljući društenim mrežama obilaze Evropu i svet.

Pored ostrva Pejice, u uklještenim mendrima Zapadne Morave smestilo se i poluostrvo na kom se nalaze dve srednjovekovne svetinje manastiri Jovanje i Uspenje. Sva ova lepota i bogato kulturno-istorisjko nasleđe već godinama unazad privlače posetioce na malu, srpsku Svetu Goru, a ove sezone oboreni su rekordi kad je u pitanju broj turista koji su posetili ovaj kraj.

– Broj ostvarenih noćenja je već do septembara 2022. bio je na nivou čitave prethodne godine. Bilo je dosta organizovanih poseta, a za vožnju katamaranima kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru čitavu sezonu se tražilo mesto više. To je svakako jedan od aduta po kojima se boravak u ovom delu Srbije prepoznaje. Zahvaljujući velikim ulaganjima Vlade Srbije, Ovčarsko-kablarska klisura je postala jedna od najposećenijih destinacija. Nastavićemo dalja ulaganja i u naredne dve godine – dodao je Jakovljević.

Izvor: b92.net

Srpski Maldivi u srcu Vojvodine – plaža ko u raju, voda topla i plitka (FOTO)

148 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap