Novi Sad Magazin Manifestacije Novi Sad

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu od 15. do 21. maja

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu biće održan od 15. do 21. maja 2018. godine. Na 85. izdanju sajma predstaviće se 1.500 izlagača iz ukupno 30 zemalja, uključujući i Srbiju. Ovogodišnji sajam obeležiće Nacionalna izložba stoke, izložba poljoprivredne mehanizacije, deset kolektivnih izložbi, izložba organske hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, više do 50 stručnih i poslovnih skupova, kao i poklon igra za mnogobrojne posetioce koji će tih dana stići u Novi Sad. Zemlja prijatelj sajma je Francuska.

Kako su najavili organizatori, ove godine nas očekuje znatno više firmi iz Turske, Italije, Holandije i Rumunije, a predstaviće se i kompanije iz Rusije, Tunisa, Velike Britanije i Luksemburga, koje prošle godine nisu bile prisutne. U okviru Izložbe stočarstva i ove godine biće održana aukcijska prodaja najkvalitetnijih grla. Za razliku od prethodne godine kada su na aukciji bila ponuđena goveda, u petak, 18. maja, pred kupcima će se naći i konji, svinje, ovce i koze. Aukcija će biti održana na Manježu Novosadskog sajma, a početak je zakazan za 13 časova.

Za sve koji dolaze u Novi Sad, možete pogledati opcije za iznajmiljavanje vozila i za stan na dan u Novom Sadu.

Disko najteži bik, belgijsko plavo goveče prvi put na sajmu

Bik simentalske rase po imenu Disko biće najveće živo grlo stoke izloženo na sajmu. Disko je rođen 2011. godine i težak je 1600 kilograma. Disko je kombinacija čuvene linije Dionis i Winipeg, od oca Diadore i majke Zinode, jedne od najboljih austrijskih krava. Diska će izložiti Stočarsko veterinarski centar Krnjača koji osim Diska donosi i simentalca Vilija teškog 1380 i Fratela, bika šarole rase koji ima 1400 kilograma.

disco-bik-poljoprivredni-sajam
Sajam.net

Prošlogodišnjeg šampiona u težini, bika Kokana, zameniće njegov potomak Tajson koji teži 1350 kilograma.

Pažnju posetilaca sigurno će privući i Vili. Vili je belgijsko plavo goveče, rase koja će prvi put biti viđena na Novosasdskom sajmu. Vili još nema godinu dana, a težak je oko 600 kilograma. Jedna greška na genu je odgovorna za ogroman rast mišića kod belgijskog plavog govečeta, te je to rasa veoma izražene mišićavosti. Upravo zbog toga ih često zovu i bodibilderima među govedima.

Sajamski popust za poljoprivrednu mehanizaciju

Izložba poljoprivredne mehanizacije zauzeće trećinu otvorenog izlagačkog prostora. Sve što je izloženo na najprestižnijim samovima biće izloženo u Novom Sadu tih dana. Za tu izložbu tradicionalno vlada veliko interesovanje, a posetice ove godine očekuje i popusti od 3% do 10% na mehanizaciju. Najskuplji eksponat na sajmu biće samohodna vadilica šećerne repe „Holmer“ T4-40 koja košta oko 600.000 evra, dok će najskuplji među traktorima biti guseničar „John Deere 8345 RT“ koji će zainteresovani moći da kupe za 300.000 evra.
Bogate nagrade

Svi koji dođu na sajam i kupe ulaznicu moći će da učestvuju u poklon igri. Ove godine dva srećna dobitnika će sa sajma otići traktorom, a jedan roto frezom. Reč je o traktorima „Belarus 622“ i „John Deere 5045 d“ i rotofrezi „Hisarlar“, a darodavci su Agropanonka i Kite Doo.

mehanizacija-poljoprivredni-sajam
Sajam.net

Dodatni sadržaj

Posetioci sajma moći će da vide i 10 kolektivnih izložbi, 50 stručnih I poslovnih skupova i predavanja. Osim zemlje prijatelja, Francuske, objedinjenim nastupom ponudu će predstaviti i Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Holandija, Italija, Izrael, Kina, Mađarska i Španija i Tunis. Ministarstvo poljoprivrede će u cilju povećanja konkurentnosti organizovati izložbu „Kvalitet više“ koja će se ove godine realizovati na većoj površini u Hali 6 Novosadskog sajma.

U Kongresnom centru „Master“ 17. maja će biti održana radionica „IPARD – iskustva i mogućnosti“ za koju se očekuje veliko interesovanje naših poljoprivrednika. Kako je najavljeno, tokom Sajma će 18. i 19. maja biti održan i Prolećni festival vina na kojem će oko 100 izlagača promovisati najkvalitetnija vina i rakije sa ovih prostora.

konji-poljoprivredni-sajam
Sajam.net

Karte u prodaji

Ulaznice za Poljoprivredni sajam u Novom Sadu koštaju 600 dinara. Za one koji na Novosadski sajam dođu u okviru kolektivne posete, u grupama većim od 15 osoba, cena je 400 dinara. Đaci i studenti, takođe u organizovanim posetama plaćaju 200 dinara, koliko košta i ulaznica za penzionere i decu od 7 do 12 godina. Porodični dan na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu je u petak 18. Maja. Toga dana roditelji sa decom do 16 godina, mogu da posete sajam uz jednu ulaznicu kupljenu za 600 dinara. Ulaznice za 85. međunarodni poljoprivredni sajam možete poručiti i OVDE.

Još zanimljivih manifestacija u Novom Sadu potražite ovde

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

1 Comment

Klikni da komentarišeš

  • Dejan Djokić je najobičniji bot, neznalica, zastrašuje zaposlene, ide iz jedne u drugu firmu i uništava ih…