Srbija Vesti

Policija odbila žalbu organizatora Evroprajda, sledi tužba Upravnom sudu

evroprajd
Foto: Promo

Jedan od organizatora Evroprajda 2022 Goran Miletić rekao je večeras da je od MUP-a stiglo drugostepeno rešenje kojim policija zabranjuje rutu šetnje koju su pripadnici LBGT prijavili za subotu 17. septembar i da će se žaliti Upravnom sudu.

On je rekao za Tanjug da je rešenje stiglo pola sata pre završetka roka od 24 časa, u kome se kako kaže, pobijaju navodi zbog kojih su se LGBTQ žalili, a među kojima je tvrdnja da će postojati međusobni sukobi sa protivnicima Evroprajda.

– To je potpuno neverovatno, budući da smo mi mirni građani. Nikada se nismo ni sa kim sukobljavali kada smo imali Beogradprajd, nikoga ne napadamo i ni u kakve sukobe ne ulazimo – poručio je Miletić.

Miletić je naveo da je MUP u rešenju naveo da je potpuno irelevatntno da li neko napada LGBT zajednicu ili da su oni mirni, već da MUP može da zabrani skup, što je kako kaže Miletić, suprotno sa pravilima Suda za ljudska prava.

– Mi koristimo pravne mehanizme i naredni korak je da ćemo se odmah žaliti Upravnom sudu, što pre to bude moguće – rekao je Miletić i dodao da ta zajednica poštuje zakon, ali i da sa druge strane očekuje da se njihova ljudska i ustavna prava u potpunosti poštuju.

Miletić je izrazio očekivanja da će Upravni sud u roku od 24 sata doneti jasnu odluku kojom se, ističe Miletić, odluka MUP-a poništava.

– Ukoliko se to ne desi videćemo šta su nam sledeće opcije, ali mi očekujemo da se svi okupimpo i šetamo kako je planirano 17. septembra – poručio je Miletić.

MUP je ranije saopštio da je na osnovu zakona o javnom okupljanju u skladu sa Ustavom doneo rešenje da ne dozvoli šetnju učesnika Evroprajda, kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji “Antiglobalista” u subotu.

Izvor: Tanjug

Vučić: Ja imam u porodici jednu divnu ženu koja je gej, nećemo otkazivati paradu zbog majmunskih boginja

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
20 Shares
Share via
Copy link