Magazin

„Pošteni“ srpski policajac radi i na slobodan dan, zaustavlja ljude i naplaćuje kazne (VIDEO)

mup
Foto: Screenshot

Umesto da policijska uniforma građanima daje osećaj sigurnosti i bezbednosti, da se na nju mogu osloniti i kraj nje potražiti zaštitu, već decenijama imamo potpuno iskrivljenu percepciju u kojoj uniforma u blizini označava potencijalnu pretnju, maltretiranje, verbalno ili fizičko iživljavanje, sa sve mantrom „prvo šamar onda lična karta“.

Napretkom tehnologije i pojavom pametnih telefona sa kvalitetnim kamerama, ta „krila“ policajaca malo su stesana, te zahvaljujući mogućnosti snimanja službenog lica u vršenju dužnosti i njihova bahatost je ponekad, samo naizgled, podložna obuzdavanju i prividnoj kontroli.

Milicija je narodna, policija je državna. Ovo će vam reći i sadašnji i bivši pripadnici organa reda objašnjavajući vam razliku u terminologiji.

Svoje nadležnosti i dužnosti ne malo puta u stanju su da zloupotrebe, pa tako često oni postaju „sami svoje gazde“. Uzimaju mito, za kafane i dodatnu zaradu, pa retko da postoji osoba koja nikada nije prisustvovala sceni u kojoj se za sitan novac „kupuje“ policajac.

Na internetu je nedavno osvanuo video snimak koji direktno optužuje jednog policajca za pokušaj prevare građana.

Naime, građanin reporter snimio je policajca koji je navodno pokušavao da zaustavlja vozače koji prolaze jednim lokalnim putnim pravcem na području Vojvodine. Policajac je, prema rečima autora snimka, u uniformi i van dužnosti parkirao civilni automobil u proširenju kraj puta, podigao haubu, praveći se da mu je automobil pokvaren.

Zatim je „iskakao“ na put i zaustavljao prolaznike i navodno uzimao pare zbog navodnih saobraćajnih prekršaja.

Kada mu je snimatelj tražio broj značke, policajac je kameri otkrio „zapetu“ palicu sa znakom „Stop“ i dodatno na sebe navukao bes građana na internetu.

Pokušao je i silom da otme telefon od građanina Srbije, što se može tumačiti i kao napad i kao pokušaj krađe.

Iz lošeg u gore je išao ovaj pripadnik MUP-a, a za sada nije poznato da li je i kakve posledice imao zbog ovakvog nedostojnog ponašanja.

Ovaj snimak podsetio me je na lično iskustvo koje sam imao kao klinac, u svom kraju, na autobuskoj stanici, u vreme kada nisu postojali pametni telefoni i kamere koje otkrivaju ovakve zloupotrebe.

Policajac je pored prodavnice brze hrane, koja je tada postojala na Voždovcu, sa kolegom naručio dve pljeskavice, a kada je trebao da ih plati prešao je ulicu i zaustavio prvi automobil koji se pojavio. Na moje oči dobio je „crvenu“ novčanicu uz saobraćajnu dozvolu, što je bilo dovoljno da ova „rutinska“ kontrola momentalno završi.

Ova praksa nije iskorenjena, te pojedini pripadnici MUP-a i na ovaj način sramote već dovoljno kompromitovane kolege koje možda i potpuno pošteno rade svoj odgovoran i ne tako bezopasan posao.

Građani nemaju mehanizme da se štite od korumpiranih policajaca, osim da iste snime u krivičnom delu i taj snimak proslede odeljenjima za unutrašnju kontrolu MUP-a, ali i popularnim stranicama na društvenim mrežama kako bi se zaštitili od odmazde otkrivenih kriminalca u uniformi.

Ko je Boća? Odbegli novosadski policajac čuvao Čanka i izlazio s kriminalcima

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

321 Shares
321 Shares
Share via
Copy link