Vesti Novi Sad

Polemika o novosadskim bendovima

Luftikin tekst o 12 najuticajnijih novosadskih bendova izazvao je danas žestoku polemiku na društvenim mrežama. Buvu je na svom Facebook profilu, direktno iz Amerike, bacio Milan Mumin, koji je u sred američke turneje. Onda je krenuo komentar za komentarom, opaska za opaskom. Ukratko, većina je bila dobronamerna, a neki ozlojeđeni. Uglavnom su nam zamerili što nema Laboratorije zvuka i životnog projekta pokojnog Branka Andrića Andrle – Imperium of Jazz. Na našoj listi nema ni Mitra Subotića Sube. Naravno da su značajni, ali smo hteli da damo podršku mlađim bendovima, koji stvaraju u mnogo težim uslovima nego što je to bilo krajem od 1970-ih do kraja 1980-ih, pa na apsurdan način i 1990-ih.

azil-5-a
Nekadašnji gitarista nekadašnjeg benda ‘Čista Proza’, danas vlasnik muzičkog studija u Holandiji Milan Ćirić smatra da je to loše odabrana tema i da je „bolje takva takmičenja prepustiti fudbalu“.

Vuk Vukmanović nam je zamerio što smo ubacili Azil 5, Saša Rajić što nema Grive i Amajlije. Bogdan Kljakic se žali što tu nisu Cocasion, Singersi, VBB, 2 minuta mržnje, Rex Ilusivi…
Dragana Erdelj smatra da je „smešno i pričati o ovoj nomenklaturi pošto su svi potonji učili od Vranješevića, Andrle i Sube“, ne propuštajući da napomene da je „tome bila svedok“.
Nedostaju i Anathema, Đorđe Balašević, Cvrčak i Mravi, Garavi Sokak, Griva, Boris Kovač, La Strada, Rani Mraz, Sani, Vojvođanski blues Band

2atheist-rap
Menadžer Athest Rap-a Zlatko Bardun, čovek koji je doveo Nika Slotera u Srbiju, ljubazno nam se javio s molbom da ispravimo 2 detalja. Pristojan je bio i producent Peđa Pejić („Ima tu još dobrih bendova…“), a nekadašnji urednik Sveta Svetimir Stojanović (alias Vazda uz Očin) kaže ovako: „Liste su uvek manje-više subjektivne. Meni nedostaje Andrla i Imperium of Jazz“.
Borislav Vujasinović je kazao odmereno: „Neka se pojavio i ovakav, svi bismo mi nešto dodali, a i oduzeli… o ukusima se ne raspravlja. Lično, ubacio bih i Amajliju, i Šinobuse , i Singerse, a , bogami , i VBB…“

Pre nego što smo počeli, znali smo da je sastavljanje ovakvih izbora nezgodna rabota, uvek neko nešto zameri, a poznato je da stvari s mišljenjima stoje isto kao s dupetima. Mi smo načinili prvi korak i drago nam je da smo pokrenuli polemiku.

Šta vi mislite o našoj listi. Pišite na luftikaportal@gmail.com.

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

11 Shares
Share via
Copy link