Top 10

12 najuticajnijih novosadskih bendova

Novi Sad se može pohvaliti izrazito zanimljivom muzičkom scenom, bendovima koji su svaki na svoj način ostavili trag u istoriji ovog grada, o čemu su mišljenja podeljena. Možda ovaj spisak ne može sve obuhvatiti, ali mi smo se potrudili da pobrojimo one koji su po nama najviše učinili za razvoj novosadske muzičke scene – ovo su autentični novosadski bendovi.

Pekinška patka

pekinska-patka

Bend koji je bio rodonačelnik panka u Jugoslaviji 1978. godine – jedan od najprovokativnijih bendova. Svojom muzikom, živim nastupima i pank izrazom potresali su tadašnji establišment. Među poznatim članovima tu je svakako Nebojša Čonkić Čonta, zatim Laslo Pihler, Zoran Bulatović, Marinko Vukmanović i drugi. Objavili su dva albuma: Plitka poezija i Strah od monotonije. Strah od monotonije čini zaokret benda ka new wave-u, gde gube na oštrini, što se nije dopalo mnogim fanovima. Posle toga raspadaju se, da bi se 2008. ponovo sakupili i svirali na Exitu.

Luna

Kultni novosadski bend, oformljen 1980. godine. New wave izuzetno inspirativne i mističke energije, sa tekstovima poznatog novosadskog pisca Slobodana Tišme, koji je bio frontmena benda. Pored njega, u bendu su bili i bivši gitarista Pekinške patke Zoran Bulatović, Ivan Fece Firči – bubnjevi, Mirko Vukomanović – bas, Jasmina Mitrušić – klavijature. Ostali su zapaženi i uticajni sa samo jednim objavljenim albumom Nestvarne stvari.

Obojeni program

obojeni-program-foto

Alternativni elektronski bend, koji je dosta menjao zvuk tokom dugogodišnje karijere, sa Kebrinim psihodeličnim tekstovima. Aktivni su od 1980. godine do danas. Od stalne postave tu je Branislav Babić Kebra – vokal. Trenutna postava, pored Kebre, obuhvata i Iliju Vlaisavljevića Bebeca – bas, Ljubomir Pejić – bas i prateći vokal, Vladimir Cinkocki Cina – bubnjevi i Aleksanda Jocić Cana – gitara. Zanimljivo je da početna slova prvih 7 albuma u akrostihu znače Novi Sad. Poslednji album objavili 2012. godine – Kako to misliš: mi (2012). Akrostih albumi: Najvažnije je biti zdrav (1990), Ovaj zid stoji krivo (1991), Verujem ti jer smo isti (1994), Ili 5 minuta ispred tebe (1996), Sva sreća general voli decu (1999), Ako nisam dobra, šta ćemo onda? (2002), Da li je to čovek ili mašina? (2005).

Boye

boye

Bend sastavljen 1981. od isključivo ženskih članova. Muziku baziraju na jakom i živom alternativnom zvuku. Mada se postava dosta menjala, prva postava Boya, Biljana Babić – bubnjevi, Jasna Manjulov – klavijature, Ljiljana Radaković – bas i Klaudija Gavrilović – gitara i vokal, činila je prvi ženski alternativni jugoslovenski bend, kada su 1988. objavili prvi album Dosta! Dosta! Dosta!. Slede potom albumi 78 (1990), Boye se ne boje (1993) i Ludilo mašina (1997).

Love Hunters

mumin-love-hunters
Foto: Aleksandar Kamasi

Hard rok bend, osnovani 1987. godine. Njihovi su tekstovi isključivo na engleskom jeziku. Na početku su bili orijentirani na pank-bluz zvuk. Ostali su aktivni do danas na sceni. Proslavili su se albumom Donau (1996) na kojem je objavljena većina stvari sa prethodnih albuma. Kasnije, tu su Total Rickverzzo (1996), Azimuth (1997), Harley Krishna (2001) i One Hunt (2002). Milan Mumin je 2014. snimio film Love Hunter, o njegovom životu u Njujorku gde je radio kao takstista. Sadašnju postavu čine: Milan Mumin – vokal, Vlada Jovanov – bas, Aleksandar Medan – gitara, Robert Radić – bubanj, Mario Kalin – gitara.

Nastavak na sledećoj strani>

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
1.4K Share
1.4K Share
Share via
Copy link