Magazin Srbija

Poznat identitet poginulih rudara, najmlađi imao 31 godinu

rudnik
Foto: RTS

Jutros oko 4 časa, u rudniku „Soko“ kod Sokobanje, iz za sada nepoznatog razloga došlo je do eksplozije.

U nesreći su poginuli rudari D.Z. (1979), N.T. (1985), R.G. (1975), P.P. (1991), B. Č. (1966), B. Z. (1967), B.Ž. (1963) i B.S. (1988).

Povređeni rudari se dovoze u bolnicu. Uplakane porodice okupljene su ispred i raspituju se za svoje najbliže.

Ostali rudari, koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu, izvučeni su, a povređenima se pruža medicinska pomoć.

Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Perišić izjavio je danas da je, posle nesreće koja se dogodila u rudniku „Soko“ kod Sokobanje, u toj zdravstvenoj ustanovi do sada hospitalizovano dvoje rudara, koji imaju prelome grudnog koša.

Perišić očekuje se da će u KC Niš tokom dana stići između 20 i 30 rudara i navodi da ta ustanova može da zbrine toliki broj pacijenata.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je rudnik u kojem se nesreća dogodila i izrazila saučešće porodicama stradalih rudara.

– U ime Vlade Srbije, u ime svih nas i svoje lično ime izražavam saučešće porodicama stradalih. Država će pomoći koliko god je moguće porodicama. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije – rekla je Mihajlović.

Saša Spasić, direktor JP PEU Resavica, rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika “Soko“, dogodila nešto posle četiri sata ujutru u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

– Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu – rekao je Spasić.

Drago Milinković, direktor rudnika „Soko“, rekao je da je rudnik izgubio osam vrednih radnika i izrazio saučešće porodicama stradalih rudara.

– Mere bezbednosti koje preduzimamo u rudniku su na najvišem nivou, ali ovog puta se desilo naglo izdvajanje metana i nismo ništa mogli da uradimo – kaže Milinković.

Direktor Aleksinačkih rudara Nemanja Denić rekao je da radnici Aleksinačkih rudnika izvode radove u rudniku „Soko“ i deo su tog kolektiva.

– Mere se maksimalno poštuju, ali su ovo situacije koje je nemoguće predvideti – rekao je Denić i izrazio saučešće porodicama nastradalih rudara.

Rudarski inspektor i drugih nadležni organi su na terenu i ispituju uzrok nesreće.

Eksplozija u rudniku u Sokobanji, 8 stradalih, 20 rudara zarobljeno u oknu

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

246 Shares
246 Shares
Share via
Copy link