Magazin Svet

Najstarije farmerice na svetu prodate za 114 hiljada dolara i šivene mnogo pre ‘Leviski’

Najstarije farmerke na svetu
Foto: Profimedia

Pronađeni važni istorijski predmeti obično dostižu vrtoglave iznose na aukcijskim prodajama – setimo se samo epizode “Mućki” u kojima su čuvena braća Troter konačno postali milioneri, kada su pronašli viktorijanski sat u svojoj garaži.

Upravo je takav slučaj bio i sa muškim farmericama, samo ovog puta u stvarnosti, koje su pronađene u olupini starog broda, za koje američka aukcijska kuća “Holabird Western Americana Collections” veruje da bi mogle biti najstarije na svetu.

Nedavno su prodate aukciji za iznos od neverovatnih 114.000 dolara, piše BBC.

Pripadale rudaru iz doba “zlatne groznice”

Pantalone od teksasa pronađene su u kovčegu u olupini broda, koji je potonuo u brodolomu 1857. godine, nedaleko od obale Severne Karoline, piše Index.

Imaju šlic sa pet dugmadi i veruje se da su pripadale nekom rudaru.

Otkrivene su uz još 270 memorabilija iz doba zlatne groznice, od kojih je deo prodat na aukciji u Rinu 3. decembra, za vrtoglavu cifru od skoro milion dolara, objavila je “Holabird Western Americana Collections”.

– Te rudarske farmerice su poput prve zastave na Mesecu, istorijski trenutak – rekao je Dvajt Menli, izvršni partner “California Gold Marketing Group-a”, kompanije u čijem su vlasništvu bile pantalone.

Svi predmeti su sa olupine parobroda “Central America”, dugačkog 85 metara, koji je prevozio putnike u i iz Srednje Amerike do istočne obale SAD-a, tokom 1850-ih godina.

Podsećaju na rane primerke “Leviski”

Brod je potonuo za vreme uragana druge kategorije u septembru 1857. godine, a tom prilikom je poginulo 425 od 578 putnika i članova posade.

Putnici su potonuli sa oko 21 tonom zlatnika i raznih artefakata, a olupina je otkrivena 1988. godine.

Muške radne pantalone od džinsa su pronađene u kovčegu Džona Dementa iz Oregona, koji ih je možda kupio u San Francisku, rekli su iz aukcijske kuće.

Pojasnili su da šlic sa pet dugmadi ukazuje na mogućnost da je reč o o farmerkama, tj. radnim pantalonama, kakve je u ranim danima prodavala kompanija “Levi Strauss”.

– Šlic je “gotovo identičan, mada se u tehničkom smislu pomalo razlikuje od današnjih “Leviski”, a vrsta, oblik i veličina dugmadi su isti”- objasnili su.

Zna se da je “Levi Strauss” svoje prve farmerice izradio i izbacio na tržište u San Francisku 1873. godine, 16 godina nakon brodoloma u kojem su pronađene rudarske radne pantalone.

Napravljene pre nego što je “Levi Strauss” patentirao prve farmerice

Istoričarka i direktorka arhiva kompanije, Trejsi Panek, izjavila je za BBC da nije pronašla “vezu između farmerica kompanije “Levi Strauss & Co” i pantalona sa aukcije u Rinu”, niti da veruje da je reč o “radnim rudarskim pantalonama”.

– Pantalone su skrojene godinama pre nego što je “Levi Strauss” patentirao svoje plave farmerice – rekla je, dodavši da su pantalone sa dugmadima bile uobičajene u 19. veku.

Prodaja je organizovana dva meseca nakon što je par starinskih “Levi’s” farmerica iz 1880-ih godina pronađen u napuštenom rudarskom oknu u zapadnom delu SAD-a.

Taj par je prodat za 76.000 dolara na aukciji u Novom Meksiku.

Na aukciji predmeta sa olupine parobroda “Central America”  u ponudi je i ostala odeća iz sredine 19. veka.

Medeno zvono je već kupljeno za 18.000 dolara, a prozirna staklena pepeljara za 1500 dolara. Ostatak predmeta će biti ponuđen na aukciji u februaru 2023. godine.

Izvor: Index

U Švajcarskoj prodat Petrov pečat iz 10. veka, najstariji materijalni trag na kome piše Srbija

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link