Srbija

Podignuta optužnica protiv Uroša B. za masakr u Mladenovcu, preti mu 20 godina robije

ubica-dubona-mladenovac
Foto: MUP

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv osumnjičenog Uroša B. (21) iz Dubone kod Mladenovca koji je 4. maja zverski ubio devet mladih, a njih 12 ranio, saznaje Kurir!

Optužnicom, je obuhvaćen i njegov otac Radiša B., kao i rođaci Goran i Boris G. iz Kragujevca.

– Urošu B. se stavlja na teret da je izvršio krivično delo Teško ubistvo i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila. Na osnovu prikupljenih dokaza u istrazi, postoji opravdana sumnja da je Uroš B. 4. maja 2023. godine, oko 22.20 časova, upravljajući putničkim vozilom marke „Mercedes“, u kom je poneo automatsku pušku proizvođača Zastava, model, 70 AB2, sa mehanički uklonjenim fabričkim brojem, pištolj marke „Tokarev“ TT-33. sa nekoliko okvira municije za automatsku pušku i pištolj, jednu ručnu bombu M 52, jednu ručnu bombu M 75 i jednu kumulativnu ručnu bombu M79, došao kod Spomenika „Palih boraca“ u selu Malo Orašje, gde je uočio grupu mlađih lica koji su se družili i slušali muziku – piše u soapštenju nadležnog tužilaštva, gde dodaju:

– Nakon čega je bez ikakvog povoda, sa namerom da ih liši života, izašao iz vozila i rafalnom palübom iz navedene automatske puške ispalno više desetina projektila u pravcu oštećenih lica, nakon čega je, kada je ispraznio okvir sa municijom, isti zamenio i nastavio da puca u oštećene, od kojih je neke već pogodio i koji su se nalazili na zemlji, kojom prilikom je na licu mesta lišio života M. M., dok su od zadobijenih povreda u zdravstvenim ustanovama preminuli N. S., L. M., P. M. i maloletni N. M. i A. M., svi iz Malog Orašja. Tom prilikom okrivleni Uroš B. je ranio još četiri osobe, dok je na još četiri oštećena lica pucao, ali ih je promašino.

Nakon toga, kako je utvrdila istraga, Uroš B. se vozilom kojim je došao na lice mesta, odvezao u selo Dubona, koja se nalazi na udaljenosti od nekoliko kilometra, gde je uočno više lica koji su preduzimali radove na radi dvorišta i sa namerom da ih liši života, izašao je iz vozila i iz vatrenog oružja “Tokarev „, ispalio više projektila u pravcu navedene grupe lica, kao i u još jednog oštećenog koji se nalazio u neposrednoj blizini, kojom prilikom ih je pogodio projektilima, nanevši im teške telesne povrede.

Označenog pištolja marke okrivljeni Uroš B. se nakon toga, ponovo odvezao navedenim vozilom nedaleko odatle do OŠ „Momčilo Živojinović“, gde je zaustavio vozilo, ušao u dvorište škole i tom prilikom, sa namerom da ih liši života, iz navedene automatske puške počeo da puca u pravcu više lica koja su se tu međusobno družili, pri čemu je u oštećena lica koja je pogodio, a koji su se nalazili na zemlji, ponovo iz neposredne blizine pucao.

Lišivši života na licu mesta M. P. i K. P., koji su brat i sestra, dok je D. T. usled zadobijenih rana ubrzo preminuo. Kritičnom prilikom okrivljeni Uroš B. je ranio i naneo teške telesne povrede opasne po život prema još četvoro oštećenih lica, dok je ispalio i više projektila u pravcu još 4 oštećena lica, ali ih je promašio.

Dalje, kako je to utvrđeno u istrazi, bežeći sa lica mesta, u selu Šepšin uočio je parkirano putničko vozilo, sa klučem za startovane u kontakt bravi i sa istim se odvezao u blizinu naplatne rampe u Malom Požarevcu, gde je ostavio vozilo, a poneo sa sobom dve ručne bombe, da bi zatim, neopaženo prišao do taksi vozila, koje je čekalo na naplatnoj rampi, gas je, uz pretnju aktiviranja ručnih bombi, prinudio oštećenog vozača da nastavi kretanje vozilom kako bi izbegao policijske službenike, dok je u vozilu bila putnica, odakle su nastavili kretanje prema mestu u opštini Ub, gde je oštećena putnica izašla iz vozila, kojoj je zapretno da ne sme ništa da prijavi, a potom je naredio vozaču taksi vozila da ga olveze do sela Vinjište, na teritoriji grada Kragujevca, gde je kasnije pronađen i lišen slobode od strane policijskih službenika, u prepodnevnim časovima.

Istragom je utvrđeno i da je Uroš B., u kući u kojoj je živeo, neovlašćeno držao veću količinu oružja, delova za oružje i municiju.

Njegovom ocu, Radiši B. se stavlja na teret da je izvršio krivično delo nedozvolena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv opšte sigurnosti.

Istragom je utvrđeno da je okrivljeni Radiša B. u kući u kojoj je živeo neovlašćeno držao veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija i to jedan pištolj, jedan revolver, 241 komada metaka različitog kalibra, crni barut u količini od ukupno 854,38 grama, kao i različite delove za oružje.

Pored ovog, istom se stavlja na teret da je neovlašćeno nabavio veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih sredstava, između ostalog i automatsku pušku sa mehanički uklonjenim fabričkim brojem proizvođača „Zastava“, model M70 AB2, pištolj marke „Tokarev TT-33“, kao i municiju za navedeno vatreno oružje, jednu ručnu bombu M52, jednu ručnu bombu M75 i jednu kumulativnu ručnu bombu M79, a potom je istu nakon kupovine kuće koja se nalazi u Šepšinu, tamo preneo i držao neobezbeđene na tavanu kuće, omogućivši tako svom sinu okrivljenom Urošu, kome je navedenu kuću dao na korišćenje, da dođe u posed ovog naoružanja i da ga koristi vežbajući pucanje iz označene automatske puške i pištolja u podrumu kuće i džak peska, a koju automatsku pušku, pištolj i municiju je potom koristio 4. maja tokom masakra.

Goran i Boris G. iz Kragujevca, optuženi su zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, jer su u kući u pomoćnoj prostoriji neovlašeno držali veću količinu oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

Optužnica je dostavljena Višem sudu u Smederevu na odluku o potvrđivanju, sa predlogom da se prema svim optuženim produži pritvor. Okrivljeni Uroš B. u vreme izvršenja krivičnog dela nije imao navršenu 21 godinu, zbog čega shodno odredbama Krivičnog zakonika njemu nije moguće izreći kaznu doživotnog zatvora, već kao maksimalnu kaznu, kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Roditelji ubijenih đaka OŠ „Vladislav Ribnikar“ posetili porodice ubijenih u Duboni i Malom Orašju

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link