serbia fashion week
Foto: V. Veličković
Festivali Moda Novi Sad Vesti Novi Sad

Počinje Serbia Fashion Week

Jubilarni deseti Serbia Fashion Week biće otvoren večeras, 24. aprila u 20 sati u Dunavskom parku u Novom Sadu.

Uz učešće 150 manekena obučenih u modele 50 dizajnera koji stižu iz 30 različitih zemalja sveta, među kojima će biti najznačajniji svetski, regionalni i domaći modni kreatori, Serbia Fashion Week će pokloniti Novosađanima i svim modnim sladokuscima iz regiona i Evrope veče za pamćenje.

Dunavski park koji će biti otvoren za sve posetioce, biće pretvoren u jednu od najvećih modnih pisti Evrope, a specijalni efekti i scenografija, uz pratnju orkestra i solista opere Srpskog narodnog pozorišta, učiniće ga čarobnim.

Do 29. aprila na pet lokacija u Novom Sadu Serbia Fashion Week će modu predstaviti na nesvakidašnji način. Nakon spektakularnog otvaranja, alternativna moda biće prikazana u Kineskoj četvrti – u SKC Fabrici sa početkom u 20 časova. Konceptualni autor već čuvene revije muških modela, Heroes, Srđan Šveljo, će i ovog puta biti zadužen za predstavljanje brojnih mladih dizajnera iz Srbije i regiona us klopu audio vizuelnog showa „Grace&Heroes“, posvećenoj jednoj od najvećih pop/modnih ikona, Grace Jones.

„Istog dana u 18 časova, sinergija mode i različitih umetnosti biće prikazana tokom specijalne izložbe „Kulturno nasleđe u modi“ u Galeriji Matice srpske, kada će biti izložene slike poznatih umetnika i kreacije modih dizajnera, koji su inspirisani haljinama predstavljenim u delima naših poznatih slikara, reinterpretirali i modernizovali istorijsku kostimografiju kroz sopstvene modele, spajajući kulturu našeg naroda sa savremenim trendovima visoke mode“, navode organizatori.

Izložba se sastoji od 15 haljina modnih dizajnera među kojima su Eymeric Francois, Zvonko Marković, Bata Spasojević, Vasilije Kovačev, Boško Jakovljević, Marija Šabić, Milica Tričković, Danijela Božić i drugi i 15 umetničkih dela velikih srpskih slikara iz stalne izložbe Galerije Matice srpske, među kojima su Sava Šumanović, Paja Jovanović, Uroš Knežević, Nikola Aleksić i drugi.

Od 26. do 28. aprila u kongresnom centru Master Novosadskog sajma biće revije nekih od najistaknutijih modnih dizajnera iz sveta, Srbije i regiona, te će svoje kolekcije predstaviti Eymeric Francois iz Francuske, Erik Rosete iz Amerike, Addy Van den Krommenacker iz Holandije, Cigdem Karavit iz Turske, predstavnici Kanadske nedelje mode iz Vankuvera, festivala mode Fashionclash iz Holandije, brend by Margarita Panova iz Rusije, Nataša Pejović iz Crne Gore, Sanja Veličković iz Slovenije, Milan Senić iz Bosne i Hercegovine i mnogi drugi.

Među najznačajnijim srpskim dizajnerima koji su takođe potvrdili učešće na Serbia Fashion Weeku su Zvonko Marković, koji proslavlja svoj jubilej na Srpskoj nedelji mode, Bata Spasojević, Boško Jakovljević, Vasilije Kovačev, Suzana Perić, Marija Šabić, Milica Tričković, Danijela Božić, Ivana Nikolić Stanković, Ana Vasiljević, Aleksandar Gavrić, Jovana Petković, Nemanja Pantelić, Gorana Rochelle, Jovana Živković i drugi.

Tokom Serbia Fashion Weeka biće održani i edukativni seminari, predvođeni velikim stručnjacima u polju mode, PRa i biznisa, kao što su Barbara Locatelli, Myra Postolache i Stefan Žarić.

Zatvaranje Serbia Fashion Weeka biće upriličeno u Srpskom narodnom pozorištu, uz ekskluzivnu reviju ikone svetske mode Thierry Muglera, svečanu dodelu nagrada, nastup trenutno najpoznatije francuske šansonijerke Laure Prechac i brojna iznenađenja. Reviju zatvaranja režiraće član institucije Visoke mode francuske i potpredsednik Serbia Fashion Weeka Eymeric Francois, koji je sarađivao sa Muglerom od 1997. do 1999. godine, a koreografija će biti inspirisana zlatnim dobom visoke mode u Parizu, ’80. i ’90. godinama kada su supermodeli bili superzvezde.

Ulaznice za Serbia Fashion Week u prodaji su na prodajnim mestima GigsTix-a i putem sajta.

Pogledajte: Čudesne haljine kakve nećete videti na modnim revijama

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku