Magazin Svet

Ni smrt ih nije pomirila: 5 najpoznatijih neprijateljstava u svetu poznatih

olivija de hevilend i džoan fontejn
Foto: Profimedia

Mržnju koja je tinjala između američkih glumica Bet Dejvis i Džoan Kraford Holivud i dalje pamti. O njihovom odnosu je snimljena i serija „Feud“ u kojoj su briljirale Džesika Lang i Suzan Sarandon. Još je nekoliko poznatih svađalica koje je samo smrt mogla da pomiri.

Heda Huper i Loula Parsons

Rivalstva su dobra za određene poslove, i nema sumnje da je svađa između kolumnistkinjama tračeva Luele Parsons i Hede Huper nastavila da ključa.

Parsonsova, koja je bila zaposlena kod Vilijama Rendolfa Hersta, bila je kraljica Holivuda, sa kolumnama koje je čitalo 20 miliona ljudi širom sveta.

Huperova, koja je debitovala u Los Anđeles Tajmsu 1938. godine, bila je drugoplasirana i borila se da izbaci Parsonsovu sa trona, nazvavši njen dom na Beverli Hilsu „kućom koju je izgradio strah“.

Obe su otkrivale tajne ljubavne veze slavnih i napadale njihovu politiku, piše Stil.rs.

Nakon što je Huperova objavila priču o aferi Ketrin Hepbern sa oženjenim Spenserom Trejsijem, glumac je umalo ostao bez žene, a svet je želeo da sazna sve o novom „omiljenom“ paru.

Kada su dve najpoznatije kolumnistinje tračeva javno pokazale prijateljstvo, jedući zajedno rakove kod Romanofa 1948. godine, primirje je bilo nacionalna vest.

Ipak, nije dugo trajalo.

Olivija de Hevilend i Džoan Fontejn

Obe su bile jedine sestre koje su osvojile Oskara za najbolju glumicu, ali to ih nije zbližilo. De Hevilendova je prva postala zvezda, pojavivši se sa Erolom Flinom na velikom platnu 1935. godine.

Veliki uspeh Džoan Fontejn bila je „Rebeka“ sa Lorensom Olivijeom 1940. Kada je Fontejnova dobila Oskara za taj film, bila je sigurna da je njena sestra nominovana za Oskara.

Kao što je Fontejnova napisala u svojim memoarima, „Sav animozitet koji smo osećale jedna prema drugoj kao deca, čupanje za kosu, divlje rvačke utakmice, vreme kada mi je Olivija slomila ključnu kost, sve se vratilo u kaleidoskopskim slikama. Moja paraliza je bila potpuna.“ (Ne toliko da nije mogla da podigne svoju statuu, naravno.)

Nakon toga su prestale da govore, njihov animozitet je prerastao u ludnicu za krađu naslova od strane kolumnista tračerskih novina.

Ubrzo su sestre smišljale opaske jedna o drugoj, a najpoznatija je ona Fontejnova o novom mužu njene sestre, piscu: „Šteta što je Olivijin muž imao toliko žena i samo jednu knjigu“.

Džoan Fontejn je umrla 2013. godine, dok je Olivija de Hevilend preminula 2020. i tako je poslednju pobedu odnela čuvena „Melani“ iz kultnog filma „Prohujalo s vihorom.“

Alva Vanderbilt i Karolina Astor

Šta da radite ako ste se udali za najbogatiju porodicu u Americi, ali kraljica njujorškog društva, Karolin Šermerhorn Astor, ne priznaje vaše postojanje?

Alva, supruga Vilijama Kisama Vanderbilta (unuka „Komodora“), htela je da se sprijatelji sa gospođom Astor, glavnom pripadnicom Njujorške elite, koja je smatrala da je njen „železnički novac“ neukusan.

Nakon godina izbegavanja, 1883. Alva je preduzela akciju. Poslala je sluge da ručno uruče pozivnice za otmeni bal u njenoj vili u francuskom stilu na Petoj avenij.

Kada je gospođa Astor otkrila da članovi njene porodice, uključujući i njenu ćerku, nisu pozvani jer se nikada nije javila Vanderbiltovima, nije imala izbora nego da odbaci svoj odgovor u Alvin dom.

Sledećeg dana stigle su pozivnice za žurku za Astorove. Žurka je bila epska. U današnjem novcu potrošeno je više od 250.000 dolara, uključujući 65.000 dolara samo za šampanjac.

Kraljica Majka i Volis Simpson

„Ta žena“ je čuveni izraz koji je kraljica majka često izgovarala o svojoj snaji kontraverznoj razvedenoj Amerikanki – Volis Simpson.

Elizabeta, poznatija kao Kraljica majka, bila je vojvotkinja od Jorka, žena i majka dvoje male dece, kada je kralj Edvard VIII, poznat kao Dejvid, abdicirao sa prestola da bi bio sa Simpsonovom, „ženom koju voli“, kako je opisao u svom čuvenom govoru kada se rastajao s krunom.

Elizabetin muž, „Berti“, postao je kralj Džordž VI i vladao je 15 godina. Njegova supruga je bila uverena da je napor da bude kralj Engleske nakon abdikacije i tokom Drugog svetskog rata doveo do njegove smrti u 56. godini.

Jednom je rekla: „Dve osobe koje su mi izazvale najviše nevolja u mom životu su Volis Simpson i Hitler“.

Sve vreme Simpsonova je kraljicu Majku nazivala pogrdnim imenima kao što su „ludna vojvotkinja“ i „debela škotska kuvarica“.

Na jedinom susretu dve žene u poslednjih 30 godina, na otkrivanju ploče za kraljicu Mariju 1967. godine, Volis se nije naklonila kraljici Majci i tako zapečatila svoju ulogu na britanskom kraljevskom dvoru.

Karl Lagerfeld i Iv Sen Loren

Svi pretpostavljaju da su se dva dizajnera posvađala zbog mode. Neko vreme su bili dobri prijatelji, a svaki je prvi put osetio slavu u Parizu 1950-ih. Međutim, postepeno se pojavilo rivalstvo.

Sen Loren, kreativni direktor Kristijana Diora, bio je zaokupljen estetikom i sebe je nazivao „poslednjim kuturijeom“. Lagerfeld, šef Šanela, bio je više okrenut budućnosti i komercijalno uspešniji modni dizajner.

Prelomna tačka je bio muškarac — oba dizajnera su bila zaljubljena u Žaka de Bašera, aristokratu. Kada je Sen Loren umro 2008. godine, Lagerfeld nije otišao na sahranu. Nakon gubitka ljubavnika, Karl Lagerfeld je do smrti ostao sam.

Izvor: Stil.rs

Karl Lagerfeld je ceo život voleo samo njega, opraštao mu preljube, a nikada nisu imali fizički kontakt

Share via
Copy link