Magazin Novi Sad

Štrand je omiljeno kupalište Novosađana, ali ove njegove tajne sigurno niste znali (FOTO, VIDEO)

Štrand
Foto: privatna arhiva

Štrand je svakako najomiljenije kupalište Novosađana, ali i brojni gosti se oduševe ovom prostranom i uređenom peščanom plažom, pa neretko ostanu koji dan duže u našem gradu, kako bi mogli da uživaju u njenim blagodetima.

Generacije naših sugrađana su odrastale na ovoj plaži, a mnogima i danas predstavlja idealnu zamenu za more. Poslednjih godina ga Novosađani od milja zovu i „Štrandkidiki“.

Najmlađi mogu da pronađu zabavu na brojnim igralištima i igraonicama, tu su i sportski tereni za nadmetanje u različitim sportovima, a starije generacije se najrađe opuštaju u hladu kod svojih kabina, dok zavaljeni u ligeštule uživaju uz partiju remija ili preferansa.

Brojni kafići i koktel barovi predstavljaju idealno osveženje u vrelim letnjim danima, dok se odmarate od partije picigena ili nožnog tenisa, a retko ko može odoleti mirisu sveže ispečenih mekika ili girica, koje su već decenijama zaštitni znak Štranda.

Nekad služio kao pojilo za životinje

Međutim, da li biste poverovali da je sredinom 19. veka na mestu današnjeg Štranda postojao peščani sprud zvani „Poloj“ koji je godinama služio kao pojilo za životinje?

Štrand iz vazduha
Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

Puno toga se izmenilo od njegovog nastanka do današnjih dana, a danas se ova plaža prostire na 14 hektara zemlje na severnoj obali Dunava, od toga 7 hektara zauzima zelena površina, a 7 hektara pesak namenjen za kupače.

Da li taj sklad između visokih topola, travnjaka, peska i vode, hipnotiše i mami sugrađane da se tokom leta iznova vraćaju na plažu? Vrlo moguće, jer na ovoj plaži uz prirodne lepote ima baš svega, piše portal Gradske info.

Na toj širokoj površini ima mesta za svakoga i svako može da pronađe neki svoj kutak za uživanje.

Sadržaji za svačiju dušu

Za one koji preferiraju aktivan odmor, postoje mnogobrojne manifestacije i sportske aktivnosti kako na plaži, tako i na vodi.

Štrand veslanje
Foto: Luftika

Između ostalog, na Štrandu se organizuju „Dunavska regata TID“, „Novosadski triatlon“, dnevne „EXIT” žurke, koncerti, festivali i još puno toga zanimljivog za svačiji ukus.

S obzirom na to da je Dunav na tom mestu izrazito širok, on stvara idealne uslove za jedrenje, posebno što se u neposrednoj blizini kupališta nalazi nekoliko rukavaca u kojima je voda mirna.

Još od svog nastanka, plaža je prepoznatljiva po nama svojstvenim sportskim igrama, poput picigena, kečketa i kurendola, pa ako se prošetate obalom sigurno ćete naići na grupicu mladih koji igraju upravo te igre.

Omiljen među znametim ljudima, ali i piscima i umetnicima

O tome koliko je ova plaža voljena govori podatak da se na nju redovno dolazilo čamcima i čak fijakerima, a posećivali su je poznati i viđeniji pisci, umetnici i političari.

Štrand je i sam Miloš Crnjanski redovno posećivao i isticao kao najveću znamenitost Novog Sada.

Koliko je naša gradska plaža popularna, najbolje svedoči činjenica da se našla u pesmama najpoznatijih novosadkih umetnika, poput Đorđa Balaševića ili Atheist Rap-a, koji su unjima rado podelili svoje doživljaje, ali i (pivske) ljubavne muke.

Godišnje ga poseti preko milion ljudi

Kažu da u toku sezone na dnevnom nivou Štrand poseti na desetine hiljada ljudi, a u toku cele kupališne sezone, kroz kapije gradske plaže prođe preko milion ljudi.

Plažu obilaze posetioci svih uzrasta, posebno oni koji su odrastali u blizini reke, roditelji sa decom, mladi, a posebnu ljubav prema plaži pokazuju stari „štrandaroši“ koji prepričavaju priče kako je ovaj prelepi prostor nekad izgledao.

Strand
Foto: Štrand Novi Sad

Osim dečije „cike“, na plaži odzvanjaju i zvuci urbanog života mladih, što doprinosi raznovrsnosti i lepoti ovog kupališta.

Svako bira sadržaj za sebe, neko bira čitalački kutak pod debelim hladom, a neko želi da svoje vreme provede ispod suncobrana kafića uz osvežavajuće piće.

Retko koji grad može da se pohvali takvim biserom prirode na 5 minuta od gradske vreve. Mnogi će reći da je to najlepša plaža na Dunavu, ali bez sumnje kad to i jeste!

Pred kraj kupališne sezone, jata labudova znaju da posete Štrand, što predstavlja posebnu atrakciju za najmlađe, koji rado hrane ove prelepe ptice.

Štarand labudovi
Foto: Luftika

Poseban doživljaj predstavlja poseta omiljenoj gradskoj plaži zimi, kada sneg prekrije suncobrane i kada uobičajenu gužvu zameni spokoj i tišina i kada se pred našim očima otkrije jedna potpuno nova perspektiva.

Štrand sneg
Foto: Luftika

Tajnu Štranda najverovatnije nikada nećemo otkriti, ali zato možemo da mu se prepustimo i uživamo u svim blagodetima koje nam nudi.

Neobično stvorenje izronilo iz Dunava na novosadskom Štrandu

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

77 Shares
Share via
Copy link