Beograd Magazin

Plato ispred Filozofskog fakulteta krije tajne starog Rima, betonirana istorija civilizacije

Beograd krije mnoge tajne, misterije, ljudske sudbine i istorijske činjenice koje su duboko zakopane pod našim nogama. One se nalaze ispod ulica, trgova i zelenih površina, i čekaju dan da ponovo, kao iz pepela, izniknu i osvetle istoriju našeg glavnog grada.

Plato ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu jedno je od omiljenih mesta okupljanja mladih ljudi već decenijama unazad. Mnogi od nas ne znaju šta se nalazi na ovom platou, po čemu smo hodali i na čemu sedeli toliko puta.

Ispod sada već dotrajalog platoa nalaze se rimske terme iz trećeg veka nove ere. Fotografija je nastala 1972. godine prilikom otkopavanja i radova na fiskulturnoj sali Filozofskog fakulteta.

rimske terme
Foto: Reddit

I danas postoje i golim okom su vidljive apside termi na kojima često možemo zateći studente, zaljubljene parove ili samodovoljne ljubitelje piva.

Zbog nedostatka i neznanja šta uraditi sa otkrivenim termama, 1978. godine odlučeno je da se one ponovo zakopaju i popločaju.

Iskopavanje rimskih termi iz 3. veka na platou kod Filozofskog fakulteta 1972. godine. Zbog nedostatka rešenja za natkrivanje i održavanje terme su 1978. ponovo zakopane i nalaze se i danas ispod Platoa from r/serbia

Ako krenu u iskopavanje metroa, kakve li će sve građevine nalaziti…

Iako su svuda oko nas, ovo je prvi dokaz prisustva neandertalaca na tlu Srbije

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

36 Shares
Share via
Copy link