Lifestyle Magazin

„Dobra žena zna gde joj je mesto“: Šokantan priručnik iz 1955. uči kako da udovoljite mužu

Sredinom prošloga veka, odnos između muškaraca i žena bio je znatno drugačiji. Emancipacija i samostalnost nisu bile onakve kakve su danas, pa su samim tim i „pravila igre“ bila drugačija.

Žene su vodile računa o kući, o mužu, o ručku, o deci. Danas, kada o tome govorimo na taj način, zvuči prilično diskriminišuće. Ipak, nekada je to bio sasvim normalan život za žene, a u prilog tome svedoči i ovaj pravilnik za ponašanje žene iz, sada već daleke, 1955. godine, koji je izašao u tadašnjem časopisu pod nazivom „Kućna ekonomija“.

1. Pripremite večeru na vreme. Planirajte je ujutro, ili čak prethodnog dana, kako bi vašeg supruga dočekao ukusan obrok kad se vrati sa posla.

2. Odmorite se 15 minuta pre njegovog dolaska kući, tako ćete biti osveženi kad stigne. Popravite šminku, stavite traku u kosu i izgledajte sveže.

3. Kad se vaš suprug vrati s posla, isključite sve kućne aparate i podstaknite decu da se i ona utišaju.

4. Budite srećni što ga vidite. Saslušajte ga. Iako mu možda morate reći mnogo toga, nemojte to učiniti neposredno nakon njegovog dolaska kući. Neka on prvo govori, sigurno ima važnije stvari na umu od vas.

5. Ne žalite se ako vaš muž dođe kući kasno uveče ili ako želi da ode negde na večeru bez vas. Ne sumnjajte u njegovu sposobnost prosuđivanja i integritet. Ne zaboravite da je on gospodar u kući i kao takav uvek će sprovoditi svoju volju, pošteno i pravedno.

6. ZAPAMTITE, DOBRA ŽENA ZNA GDE JOJ JE MESTO.

priricnik-za-zene
PrtSc

„Ne vidim ništa sporno. Kome ovo ne odgovara, živi solo ili sa kerom i mačkom, šiba feministički fazon, ne rađa i stari kao uvela ruža“, „Pre bih ga ubila, nego se pridržavala ovih pravila“, bili su samo neki od komentara ispod posta.

A da li vi smatrate da smo se kao društvo promenili i emancipovali ili i dalje prikriveno vučemo repove tradicionalnog vaspitanja i svesti da su muškarci glava porodice, a žene te koje su u podređenoj ulozi?

Izvor: Žena

8 najluđih saveta za seks iz prošlosti: Pravi se mrtva u mraku i nemoj slučajno da te vidi golu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

65 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap