Lifestyle

5 fenomenalnih saveta za čišćenje doma uz koje će vam kuća zablistati

Žena čisti prozor

Vođenje domaćinstva, ma koliko velikog, može biti izuzetno naporno i mukotrpno. Čišćenje nam oduzima dosta vremena, zbog čega nam je često teško i da započnemo sa sređivanjem.

Nekada nam se čini da nam ne preostaje ništa drugo nego da odložimo sve za neki drugi dan, ali odlaganje nije rešenje, pošto i sami znamo koliko se brzo kućni poslovi nagomilaju.

Zbog toga smo odlučili da vam u daljem tekstu damo nekoliko saveta, uz pomoću kojih ćete sebi olakšati čišćenje i skratiti vreme koje vam je potrebno da obavite sve kućne obaveze.

#1 Uvek se ispalti ulaganje u dobre alate za čišćenje

Tehnologija se svakodnevno razvija u svim oblastima života, pa tako i u oblasti čišćenja i održavanja doma. Automatski usisivači, električne metle i veš mašine sa naprednim funkcijama su samo neki od alata za čišćenje koji su danas dostupni na tržištu.

Automatski usisivači su pravo čudo tehnike, oni su napravljeni da potpuno samostalno usisavaju vaš dom. Pre nego što ga prvi put pokrenete, potrebno je detaljno usisate tepih, nakon toga će svakodnevno usisavanje i održavanje vaših tepiha preuzeti robot usisivač.

Proizvođači tvrde da je optimalno da ga svakodnevno pustite pola sata da radi, znatno je tiši od standardnog usisivača i u sebi sadrži mnoštvo funkcija uz pomoću kojih može da usisava i kada niste kod kuće.

Još jedan proizvod koji će vam olakšati čišćenje je štapni usisivač bez kabla, ovi usisivači poseduju jednaku snagu usisavanja kao i obični usisivači, mnogo su lakši za rukovanje, održavanje i ne prave buku prilikom čišćenja.

Veš mašine sa naprednim funkcijama će vam u velikoj meri olakšati svakodnevnicu, ovi pametni uređaji danas dolaze sa mnoštvo programa koji su tu da pranje veša učine lakim.

Kod ovih veš mašina postoji mogućnost povezivanja sa mobilnim telefonom, na taj način ćete moći da pratite za koliko će da završi sa pranjem, da dobijate notifikacije kada je vreme da se izvadi veš, kao i da aktivirate pranje i kada niste kod kuće.

Brisanje krpom

#2 Angažujte vaše ukućane da vam pomognu

Osim ako ne živite sami, ne postoji razlog zašto bi sve kućne obaveze obavljali samo vi. Napravite plan sa ukućanima i porazgovarajte oko toga šta je sve potrebno srediti. Nakon čega ćete raspodeliti obaveze i napravite plan kojeg će se svi držati.

Plan sa raspoređenim obavezama držite na vidnom mestu u kući, na taj način će svi ukućani imati podsetnik o tome, šta je urađeno i šta je još potrebno da se uradi.

Deca takođe mogu da učestvuju u sređivanju, naučite decu da od malih nogu sklanjaju za sobom. Minimalno što možete tražiti od njih je da pokupe igračke nakon igranja i da nameste krevet svako jutro.

#3 Napravite sopstvena sredstva za čišćenje

Najbolji način da uštedimo novac, zaštitimo našu okolinu i zdravlje ukućana je proizvodnjom sopstvenih sredstava za čišćenje.

Sredstva za čišćenje koja pronalazimo u prodavnicama su najčešće toksična i njihova isparavanja mogu da budu štetna po naše zdravlje.

Zbog čega je jako bitno da sredstava sa kojima čistimo budu prirodnog porekla. Limun, sirće i soda bikarbona u potpunosti uklanjaju sve nečistoće, nemaju nikakvo štetno dejstvo i bezbedno ih je koristiti.

Tako se na primer najbolje sredstvo za otklanjanje kamenca dobija mešanjem vode i sirćeta u razmeri 50/50, dok je veoma dobro sredstvo za tvrdokorne fleke kombinacija limuna, soda bikarbone i eteričnog ulja.

#4 Mnogo toga možete da uradite pre spavanja

Pre spavanja možemo mnogo toga da uradimo kako bi sebi olakšali sutrašnji dan. Mašinu za suđe je najbolje da palite nakon večere, na taj način ćete biti sigurni da neće više biti prljavog posuđa.

Isto važi i za izbacivanje đubreta, izvadite kesu sa smećem na kraju dana i stavite je ispred ulaznih vrata, sutra kada krenete na posao nećete morati u žurbi da kupite smeće.

Pre nego što zaspite, izdvojite pet minuta da razmislite o tome šta ste sve završili od obaveza danas i šta je potrebno uraditi sutra, na taj način ćete uvek biti spremni i znaćete šta vas čeka.

#5 Budite proaktivni

Najbolji način da održite kuću čistom, je da se nekih problema rešite pre nego što nastanu. Na primer, preporučujemo da poprskate vašu tuš kabinu sirćetom nakon svakog tuširanja, na taj način ćete sprečiti nakupljanje bakterija i kamenca.

Nakon svakog korišćenja šporeta, odvojite pet minuta da prebrišete elemente dok je ulje na njima još sveže, tako ćete sebi u velikoj meri olakšati buduće čišćenje masnoće na šporetu.

Ovo pravilo može da se primeni na mnoge druge stvari, kao što je čišćenje obuće, pranje automobila i brisanje prašine.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od koristi i da će vam ovi saveti pomoći prilikom sledećeg čišćenja doma.

Iskustva spremačica beogradskih stanova: Žene i bogati su mnogo aljkaviji

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

11 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap