Magazin Putovanja

Mali, Goli i Rutavi izdižu se iz lepotana netaknute prirode na samo 2 sata od Novog Sada

kosmaj
Foto: Shutterstock

Mali, Goli i Rutavi tri su vrha koja se izdižu iz lepotana udaljenog oko 60 kilometara od Beograda, bisera prirode u blizini Mladenovca i Sopota.

Smatra se da druga najniža šumadijska planina, Kosmaj, ime duguje keltskom terminu „cos“, u značenju šuma i reči „maj“, koja je u praindoevropskom jeziku korišćena da označi planinu, navedeno je na sajtu Gradske opštine Mladenovac, prenosi Ona.rs.

Kasnije su rimski osvajači ovu planinu nazivali „Casa Maiac“, što se slobodno prevodi kao stanište boginje Maje, boginje zemlje i plodnosti.

kosmaj
Foto: Shutterstock

Njen najviši vrh nalazi se na 628 metara nadmorske visine.

Planina koja podseća na ostrvo

Više od 70 procenata njene površine obraslo je vegetacijom, pa ne čudi što je kao prirodno dobro počev od 2005. godine planina Kosmaj stavljena pod zaštitu kao predeo izuzetnih odlika.

kosmaj
Foto: Shutterstock

Izuzev 550 biljnih vrsta, od kojih su mnoge retke i reliktne, odnosno subendemske, te mnoštva različitih vrsta gljiva, na Kosmaju živi i više od 50 vrsta sisara, kao i gotovo stotinu vrsta ptica, ali i brojne vrste insekata.

Uživanje u prirodi

Razlog zbog koga se planina Kosmaj pominje kao odličan izbor za izlet zapravo je vrlo jednostavan. Šetnja kroz bujne hrastove i bukove šume, mir i tišina, ono su što ova planina najpre nudi posetiocima.

Dobro obeležena i lepo uređena pešačka staza vodi do vrha, a na njoj se osim odmorišta i klupa, nalaze i igrališta za najmlađe.

kosmaj
Foto: Shutterstock

Na vrhu koji nosi naziv Mali vis, počev od 1971. godine nalazi se spomenik, koji je jedno od obeležja te planine. Spomenik je posvećen članovima Kosmajskog odreda, koji su stradali tokom Drugog svetskog rata, braneći to područje od okupatora.

Do spomenika vodi uređena staza, koja se završava stepenicama. Sam spomenik simbolično čini pet krakova, a visina svakoga od njih je oko 30 metara. Simbolično se večni plamen, odnosno okrugli postament koji ga simbolizuje, nalazi između krakova, koji predstavljaju „ustaničku i slobodarsku iskru“.

Izvor: Ona.rs

Vojvođansko naselje“na kraju sveta“ rodna je gruda Laze Kostića i dom najviše roda u Srbiji

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link