Novi Sad

Plan velike rekonstrukcije centra Novog Sada

Novi Sad je raspisao nagradni arhitektonski konkurs za uređenje dela javnih površina u najužem centru grada.

Na osnovu ovog konkursa, lokalna vlast će dobiti arhitektonske nacrte koji će omogućiti da počne izrada tehničke dokumentacije za partnerno uređenje dela centra koji do sada nije rekonstruisan.

Naime, konkursom je obuhvaćeno 6,82 hektara javnih površina na Pozorišnom trgu, u Uspenskoj ulici, zatim prolaz do polukružnog trga (prostor gde je danas montažna garaža), polukružni trg i Prolaz Miloša Hadžića, plato ispred starog bioskopa JNA, deo Njegoševe ulice, Trg slobode, Ulica Modene, deo Ulice Ilije Ognjanovića, Ulica kralja Aleksandra i prolaz uz Menratovu palatu (pešačka površina uz sam Bulevar Mihajla Pupina).

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji Uprave za građevinsko zemljište i investicije, arhitektonska rešenja treba da omoguće formiranje jedinstvene prostorno – funkcionalne celine, sa akcentom na mogućnost fazne realizacije.

Podsetimo da je gradska vlast pre više od deset godina u nekoliko faza tokom više godina počela sa uređenjem dela partera u centru i tada su behatonom popločane Zmaj Jovina, Dunavska, Katolička porta, a da se već skoro celu deceniju čeka da bude uređen i ostatak centra.

Na javnom konkursu koji je sada raspisan naćiće se upravo površine koje ranije nisu bile sređivane, a iako je ranije bilo konkursa i nacrta, lokalna vlast je morala da pokrene ovu proceduru usled promene zakona i stavljanja celog centra pod zaštitu kao kulturno-istorijske celine.

Iz dokumentacije se vidi i da u odnosu na ono što je ranije predviđeno i crtano neće biti značajnih izmena, jer se i dalje planira fontana na uglu Modene i Trga slobode, podzemna garaža ispod ulice Modene sa pešačkim izlazima ka Trgu slobode i Kralja Aleksandra, dok će ulaz u magacin Bazara biti “maskiran” zelenilom.

plan uredjenja

Takođe, i dalje je u planu da se zida tržni centar od četiri ili pet spratova u Ulici Modene, prekoputa Tanudžićeve palate. Izgradnja tolike zgrade je zamisao koja postoji od tridesetih godina prošlog veka kada je podignuta Tanurdžićeva palata, ali nikad nije realizovana i zbog toga tu i danas stoji privremena jednospratnica u kojoj su uglavnom kafići. U međuvremenu, lokalna vlast je odlučila da to bude tržni centar, a ne stambena zgrada.

Iz konkursne dokumentacije se vidi da se i dalje planira da na mestu gde je sada privremena montažna garaža, iza Srpskog narodnog pozorišta, nikne novi ozelenjeni trg, zatim da se uredi okolina nekadašnjeg bioskopa JNA, koji će postati Dom kulture.

I dalje je u planu da se prostor Pozorišnog trga i veliki deo ostalih pešačkih površina poploča granitom i kamenom kockom, s tim što se sada dozvoljava da se napravi veza sa behatonom koji je postavljen u Zmaj Jovinoj i drugim ulicama, iako to zapravo nije bilo predviđeno, ali tadašnja radikalska vlast je promenila uslove tendera i stavila behaton.

Mada su učesnici konkursa ograničeni time što zbog zaštite centra kao istorijsko-kulturne celine nisu dozvoljene skoro nikakve drastične promene, u Gradu očekuju da nagrađeni arhitektonski nacrti budu idejno rešenje koje će poslužiti kao polazna osnova za uređenje ovog prostora kako bi bio privlačan različitim grupama korisnika.

Za učesnike konkursa su obezbeđene i novčane nagrade. Prvo mesto dobiće 1,5 milion dinara, drugo 750.000 dinara, treće 300.000 dinara, a stručni žiri ima pravo da izabere i jedan rad za otkup u vrednosti od 50.000 dinara.

Rok za dostavljanje konkursne dokumentacije je do 12. časova 20. aprila, a komisija će pristigle radove otvoriti istog dana u 13 časova u prostorijama UGZI-ja u Stevana Branovačkog 3. Komisija će do 15. maja doneti odluku o pobedniku.

Ostatak teksta čitajte OVDE!

Novi Sad pre 150 godina

38 Shares
Share via
Copy link