Recepti

Najbolji recepti za pite od jabuka

Jabuke su voće koje bude preko cele godine, a većina ljudi se i ne seti pojesti jabuku. Međutim, sa tolikim količinama domaćih crvenih, žutih i zelenih jabuka, inspiracija za pravljenje kolača se morala roditi kad-tad.

Donosimo vam četiri recepta pite sa jabukama u kojima možete uživati u ovim zimskim danima, jer miris pite iz rerne i snega koji lagano pada kroz prozor, pomešani sa aromom cimeta, su odličan uvod u praznike koji slede.

Uživajte.

Pita od jabuka

pita-od-jabuka

Sastojci:

• 500 g tankih kora za pitu
• 1,5 kg jabuka
• 600 g šećera
• 700 ml vode
• 100 g putera
• malo ulja
• 3 kašike griza
• po želji orasi, cimet, grožđice

Priprema:

Sirup od šećera i vode prokuvati (600 g šećera + 700 ml vode), ostaviti sa strane da se ohladi. Rastopiti 100 g putera i u njega dodati isto toliko ulja. Jabuke oljuštiti, izrendati i dodati par kašika šećera i 3 kašike griza, da upiju višak soka a i zbog sirupa kasnije da kolač bude sočniji.

Po želji možete u fil od jabuka dodati cimet, grožđice i orahe. Kore po dve sastavljati, premazati puterom i dodati fil od jabuka.

Fil se nanosi samo na jednom delu na početku, gledajte da vam fila bude dovoljno za sve kore. Urolati kao rolat i redati u pleh.

Kad je sve poređano izrezati oštrim nožem, pomastiti i peći na 200°C dok ne porumeni. Vreo kolač preliti hladnim sirupom.

Napomena:

Ukoliko umesto putera koristite posni margarin i kore zamenite korama bez jaja dobijate posnu pitu od jabuka.

Izvor: Tortekolaci.com 

Lenja pita

lenja-pita

Sastojci:

Kora:

• 2 jaja
• 650 g brašna
• 250 g putera ili margarina
• 200 g kristal šećera
• 200 ml kisele pavlake
• 10 gr praška za pecivo

Fil:

• 200 g kristal šećera
• 1,5 kg jabuka
• 5 g cimeta

Priprema:

U posudu staviti skoro svo brašno (500 g). Dodati puter ili margarin pa rukama utrljati brašno i puter (margarin). Dodati jaja, šećer, pa pavlaku i malo sjediniti varjačom.

Zatim dodati prašak za pecivo i smesu umesiti dodavanjem još malo brašna. Dodavanje brašna može da varira u zavisnosti od veličine jaja koja ste stavili i da li je puter ili margarin korišten.

Umotajte testo u foliju ili kesu pa stavite u frižider da odstoji sat vremena. Za to vreme pripremite fil. Jabuke očistiti i izrendati pa ih staviti u šerpu na vatru srednje jačine. Dodati šećer i izmešati.

Ostaviti jabuke da se skuvaju, otprilike 10 minuta da sve vri, pa na kraju dodati cimet, promešati i skloniti. Kada je testo odstajalo podeliti ga na dva dela.

Razvući prvi deo u pravougaonik veličine velike tepsije od rerne pa ga staviti u tepsiju koju smo premazali sa margarinom ili puterom.

Rasporediti lepo, da ne bude neravnina pa naneti ceo fil od jabuka, može da bude i vruć i hladan. Uzeti drugo testo, pa kao i prvo razvući na veličinu tepsije, namotati na oklagiju pa pažljivo staviti preko jabuka.

Ako imate viška malo okolo jednostavno odsecite. Izbockajte viljuškom odgore, pa uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni.

Dok se rerna zagreje neka pita odstoji. Staviti da se peče oko 40 minuta. Pečenu pitu ostaviti da se skroz ohladi pa je seći, posuti šećerom u prahu i poslužiti.

Ovo je prema mišljenju uredništva Luftike, naša omiljena pita sa jabukama.

Izvor: Domacirecepti.net 

Sipana pita od jabuka

Sastojci:

Suvi sastojci:

• 3 čaše glatkog brašna
• 2 čaše griza (360g)
• 1 čaša šećera (ili 180g)
• Vanilin šećer
• 5 g soli (malo više od pola male kašičice)
• Prašak za pecivo
• 100 g mlevenih oraha

Fil (mokri sastojci):

• 2 kg jabuka
• Pola čaše šećera (90g)
• Vanilin šećer
• Puna mala kašičica cimeta
• 100 g grožđica
• 2 velike kašike ruma
• 250 g namaza sa aromom vanile
• Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U veću posudu dodati sve suve sastojke. Dobro promešati. U drugu posudu dodati sve mokre sastojke i takođe dobr promešati.

Pleh veličine 35×30 cm premazati namazom sa aromom vanile i preko toga sipati 2,5 čaše suve smese i pravilno rasporediti. Mokru smesu podeliti na pola, jednu polovinu staviti preko suve smese i ponoviti postupak.

Preko svega naseckati namaz sa ukusom vanile. Pitu staviti u predhodno zagrejanu rernu i peći 45 minuta na 200°C.

Služiti je ohlađenu i posutu prah šećerom.

Američka pita sa gotovim korama

Sastojci:

• 12 listova gotovih kora
• 130g + 30g putera
• 1250g jabuka
• 1 limun
• Prstohvat soli
• 2 kašičice cimeta u prahu
• ¼ kašičice izrendanog muskatnog oraščića
• 1 kašika ekstrakta vanile
• 200g šećera + plus za posipanje
• 2 kašike gustina
• 2 kašike hlebnih mrvica
• 1 ½ šaka tostiranih oraha, grubo iseckanih
• Sud za pečenje prečnika 25cm

Priprema:

Najpre oljuštite jabuke, odstranite peteljke i seme, a potom svaku četvrtinu secite na tanke listove. Dok seckate jabuke posipajte ih sokom od limuna. Na kraju ih pomešajte sa cimetom, muskatinim oraščićem, ekstraktom vanile, šećerom i prstohvatom soli.

U šerpi zagrejte 30g putera i onda u to dodajte iseckane jabuke sa začinima i kuvajte ih oko 10 minuta dok ne omekšaju. Na kraju umešajte gustin. Rernu zagrejte na 205°C.

Najpre namažite puterom sud u kome će se pita peći. Ređajte kore preko suda. Kada položite koru brzo pređite otopljenim puterom preko dela koji se nalazi u sudu, pospite ga sa malo šećera i hlebnim mrvicama. Kada postavite svih 12 listova kora, tada stavite skuvane jabuke i u njih umešajte tostirane orahe.

Preklapajte smesu sa voćem, krenite od poslednje kore koju ste stavili pa do prve. Pre nego ih preklopite premažite ih otopljenim puterom, pospite šećerom i hlebnim mrvicama. Važno je brzo raditi jer se kore suše. Kada ste sve kore preklopili pospite gornju površinu sa preostalim puterom.

Stavite pitu da se peče oko 25-30 minuta dok kora ne počne da dobija zlatno braon boju. Služite je dok je još uvek topla.

Izvor: Soibiberblog  

Naši recepti su pred vama, vrući i mirišljavi sa aromom na narendane jabuke i vanilin šećer. Koja je po vašem ukusu omiljena pita sa jabukama?

Irma Mićanović

Večiti sanjar, veruje u dobro u ljudima, a svet posmatra kroz šarene naočare. Poklonite joj dobru knjigu i bićete na spisku njenih najboljih prijatelja, celi život. U sledećem životu želi da živi u svetu Terija Pračeta.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
80 Shares
Share via
Copy link