Magazin

Potresno pismo dede ubijenoj unuci iz Veternika: „Stiže i 7. godina, rođendan koji možda slaviš negde na nebu“

l
Printscreen, FB

Prošlo je sedam godina od zločina u novosadskom naselju Veternik kada je u avgustu 2016. Arpad Sabo ubio svoju suprugu Slavicu i njihovu četvoromesečnu ćerku Nikolinu. Na ovaj tragičan događaj podsetio je Slavičin otac, a Nikolinin deda, Duško Đurđić.

Napisati jedno ovako potresno pismo, pomen ćerki i unuci, za to su potrebni hrabrost, blagost,  ljubav i oprost. Potrebna je enormna snaga koju najrađe ne biste ni voleli da spoznate.

Izgubiti ćerku i unuku u jednom danu, u stravičnom zločinu koji je načinio niko drugi do čovek kojem ste predali ulogu njihovog zaštitnika, vaš zet, a onda nastaviti sa životom… Tu je veličina čoveka i ljudske duše za koju često verujemo da je neuništiva.

Duško Đurđić prisetio se najcrnjeg dana u njegovom životu. Dana, za koji bi sve učinio da nikada svanuo nije. Povod za sećanje na ovako stravičan mrak nije bilo ništa ružno. Taj 12. april trebao je biti porodični praznik, najradosniji dan u godini, a ostao je dan teških emocija i najtežih misli sa kojima se živ čovek može nositi.

Prenećemo njegovo pismo objavljeno na društvenim mrežama:

„A, bio bi joj 7. rođendan, i krenula bi u školu…

Nekako polako stiže i sedma godina, rođendan koji možda slaviš negde na nebu, sa svojom majkom, i drugim anđelima. Tvoji baka i deda i dalje žive u beskrajnoj tuzi, neprestano misleći na vas.

Mila naša Nina,…umesto da se radujemo tvom odrastanju, dečijim nestašlucima, živimo onako bez imalo nade u neke svetlije dane. Svesni uskraćene radosti, odustali smo od svega šta život čini, nadajući se da sve ovo neće dugo trajati, i da ćemo se možda i pronaći negde…tamo.

Našoj miloj unuki, Nini…uskraćenoj za život od strane monstruma od svog oca.

Žrtva nasilja u porodici, ubijena sa svojom majkom u Veterniku, Avgusta 2016.

Nikolina- Nina (12.04. 2016- 15. 08. 2016)

DUŠKO i LJILJANA ĐURĐIĆ

Zovem se Nikolina.

Najmlađa sam žrtva nasilja u porodici. Rođena sam na današnji dan kao zdravo i srećno dete. U porodilištu sam pri rođenju dobila ocenu 10. Niko nije bio srećniji od moje majke, sa kojom sam provela svaki tren svog kratkog života. Roditeljima moje majke bila sam vrhunac sreće njihovog života i ispunjenje svih želja, koje svaki čovek poželi.

Sve to je uništio onaj koji me je i stvorio, moj otac! Trebao je da bude moj zaštitnik, onaj na koga ću se uvek osloniti u svom životu…da me podučava i sprema za život pored majke. Nije mi dozvolio da osetim radost života, odrastanje, prve zubiće, reči, korake.

Da osetim čari igre i radosti, da učim slova, idem u školu…sve ono što je namenjeno svakome ko se rodi. Oduzeo mi je sve to kao i mojoj majci…sve snove i planove koje je imala za mene…budućnost.

Mislila sam da me voli, gledajući ga mojim malim očima, a u stvari nije. Niko ne treba da uništi ono što je stvorio. Nijedno dete to ne zaslužuje…deca su za to da se vole, paze, neguju kad su bolesna…a ne da ih sprečavaš da žive.

Sada smo zajedno na nekom mirnijem mestu. Danas bih napunila 7 godina, duvala svećicu na torti, dobijala poklone i igrala se sa drugarima. Umesto toga, baba i deda će nam upaliti sveću na grobu i plakati gledajući naše slike.

Ne dozvolite da se tako nešto ikad više dogodi!

Posvećeno žrtvama ubistva, u Veterniku, mojoj ćerki i unuci…14-08.2016. Kao i svim ostalim žrtvama nasilja u porodici.

Nikolina Sabo 12.04.2016-14.08.2016

Slavica Sabo rođ.Đurđić 17.11.1992-14.08.2016.“

Podsetimo, Nikolina i Slavica ubijene su 14. avgusta od strane njihovog oca, odnosno muža, tada tridesettrogodišnjeg Arpada Saba u jednom iznajmljenom stanu u Veterniku.

Veštačenje je pokazalo da je monstrum svom rođenom detetu prvo šakom stisnuo teme glave i polomio joj kosti lobanje, a zatim joj prerezao grkljan, istim nožem kojim je prethodno iskasapio Slavicu.

Nesrećnu ženu je najpre pokušao da ubije udarcima, nakon čega joj je kuhinjskim nožem, dužine sečiva oko 20 centimetara, zadao tri ubodne i jednu reznu ranu na vratu.

Nesrećna žena je ubijena u kupatilu, a beba u krevecu.

Kurir je pisao da se Sabo posle stravičnog zločina okupao i pobegao.

Gazda iznajmljenog stana je pronašao ženu i bebu u lokvi krvi tek sutradan.

Sabo je pronađen istog dana kada je prijavljen zločin na obali Dunava kod Bačke Palanke.

On je 2018. u Višem sudu u Novom Sadu osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Tokom suđenja Sabo je priznao ubistvo žene, ali ne i deteta.

Stravičan zločin u Subotici: Ubio ženu, pa je zakopao u podu sobe

181 Shares
181 Shares
Share via
Copy link