Magazin

Za svaki rođenu devojčicu u indijskom selu Piplantri posadi se 111 stabala

Indija je poznata kao zemlja u kojoj se više slavi rođenje dečaka nego devojčica. Međutim, stanovnici malenog sela Piplantri protive se svim pravilima i tradicionalnim postulatima te egzotične zemlje. U tom selu se rođenje devojčice obeležava na jedan neobičan i divan način.

Umesto običaja kupovanja lutkica za novorođene devojčice, u ovom naselju u Radžastanu se sadi 111 stabala svaki put kada se rodi devojčica. Seljaci se udružuju i zajedno doniraju novac da pomognu sadnju stabala, koje će obezbediti hranu za dete i njenu porodicu.

Marko je pre 27 godina zasadio celu šumu u rodnom selu: To je za mene patriotizam!

Ovu inicijativu je pokrenuo Šajam Sundar Palival, bivši vođa ovog indijskog sela kada je usled bolesti izgubio ćerku Kiran.

Kada mu je umrla ćerka, Šajam je želeo da podstakne meštane sela u Radžistanu da slave i čuvaju svoje ćerke, pa je došao na ideju sadnje stabala, koja je osim promovisanja rodne ravnopravnosti podstakla ekonomiju ovog seoskog naselja, piše National Geographic.

„To me je navelo da započnem novu inicijativu da sačuvamo žensku decu rođenu u ovom selu“, rekao je za MailOnline Travel.

Kako bi osvestio svoje meštane da neguju život devojčica i slave njihovo rođenje, 2006. godine je preuzeo izvezne mere.

Palival je sproveo inicijativu sadnje 111 stabala kako bi se proslavilo rođenje svake devojčice u selu.

Meštani sela sade drveće na pašnjacima, a zajednica osigurava da drveće prežive i da raste, piše Hindu.

Stanovnici sakupe 21.000 rupija, a uz dobijenih još 10.000 rupija od porodice devojčice, celokupnih 31.000 rupija se čuva kao fiksni depozit za devojku.

Roditelji devojčice, osim što zasade drveće za svoju novorođenu ćerku, potpisuju zakonsku izjavu da će njihova ćerka dobiti celokupno obrazovanje i da se neće udati pre nego što napuni 18 godina.

Etiopija zasadila više od 200 miliona stabala u jednom danu i oborila svetski rekord

Kako bi dodatno objasnio svoju inicijativu, Palival dodaje da se svake godine u Piplantriju rodi oko 60 devojčica, ali da u više od polovine slučajeva, roditelji nerado prihvataju žensku decu zato što ih smatraju manje vrednim i većim izdatkom.

Stoga je ovaj program sadnje drveća svojevrstan način da se ohrabre porodice da slave rođenje ženske dece i da se bore protiv duboko ukorenjene kulture abortusa u ovoj zemlji.

Studija iz 2011. godine je otkrila da je niz od 12 miliona prekida trudnoće zbog neželjenog (ženskog) pola prekinut u poslednjoj deceniji.

Indijska vlada je preduzela više mera kako bi sprečila abortus usled neželjenog pola: zabranili su testiranje pola fetusa, kao i postojanje miraza, zbog kojih roditelji žensku decu posmatraju kao veći izdatak koji zahteva više ulaganja i novca.

Pokrenut je i program, koji se zove Beti Bacho, Beti Padho (Sačuvajmo naše kćerke, edukujmo naše ćerke) 2014. godine pogotovo u oblastima gde je podela na polove posebno izražena.

Deset godina kasnije, program ekofeminizma u Piplantriju napreduje. U selu je zasađeno više vrsta dreća koje su počele da mu donose prihod: mango, nim, šišam, indijski ogrozd…

Osim toga, meštani su zasadili biljke aloje vere oko stabala koji se ponašaju kao prirodni pesticidi, pa je i ona sama postala neka vrsta prihoda kada su počeli da je obrađuju i prodaju. Drveće, zajedno sa biljkama aloje vere, sada obezbeđuje sredstva za život 8.000 stanovnika ovog sela.

Indijci posadili 66 miliona stabala i održali svetu lekciju iz ekologije

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
32 Shares
Share via
Copy link