Magazin

Indijci posadili 66 miliona stabala i održali svetu lekciju iz ekologije

U vreme ozbiljne ekološke ugroženosti planete Indija je, kao jedan od najvećih svetskih zagađivača, napravila korak ka poboljšanju. Oko milion i po volontera u saveznoj državi Madja Pradeš, posadilo je 66 miliona sadnica drveća.

One su posađene uz obalu Narmada reke, a u sklopu jedne od najvećih ekoloških akcija u istoriji.

U cilju borbe protiv klimatskih promena, Indija se Pariskim sporazumom obavezala da će do 2030. godine pošumljavati pet miliona hektera zemljišta.

Prethodne godine volonteri u Utar Pradeš saveznoj državi posadili su više od 50 miliona sadnica drveća, ali se ipak očekuje potvrda komisije da će ovogodišnja sadnja premašiti Ginisov rekord, prenosi Noizz.

Kampanja je organizovana od strane savezne vlade Madja Pradeša, a u okviru nje je posađeno preko 20 različitih vrsta drveća.

Bračni par za 20 godina zasadio 2 miliona stabala (VIDEO)

Jedan od vladinih predstavnika izjavio je da su volonteri, koje su činili deca i stariji, između 7 i 19 časova posadili 66,3 miliona sadnica, i da se sadnjom ovog drveća ne spasava samo Madja Pradeš, nego ceo svet.

Sadnja drveća je višestruko korisna za planetu – pre svega zbog toga što smanjuje emisiju ugljendioksida, jednog od faktora klimatskih promena, tako što ga apsorbujući uklanjaju iz vazduha, a pri tom oslobađaju kiseonik.

Drveće je i prirodan prečišćivač vazduha. Apsorbujući ozon, amonijak i sumpor-dioskid, u šumama se uvek oseti svežiji vazduh.

I stanovništvo u gradskim sredinama od njih ima veliku korist tokom letnjih, da mahom toga nije ni svesno. Drveće smanjuje temperaturu, pružajući hlad i otpuštajući vodu.

A kada smo kod vode, lista benefita posađenog drveća se samo nastavlja, pa se tako i sa njihovom sadnjom štedi voda. Na nedeljnom nivou oni otpuste između 700 i 1700 litara, da bi potrošili samo pedesetak litara vode.

Pored štednje, naši zeleni prijatelji pomažu i kod sprečavanja zagađenja vode. Osim što pomažu čovečanstvu, oni su i sklonište i izvor hrane za mnoge divlje životinje.

Ova ekološka akcija za Indiju predstavlja značajan korak, s obzirom na to da je ona, po emisiji ugljendioksida, treći po redu zagađivač u svetu. Na prvom mestu je Kina, a na drugom SAD.

Na Filipinima učenici ne mogu da završe školu ako ne posade bar 10 stabala

Izvor: The Independent

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
8.7K Shares
8.7K Shares
Share via
Copy link