Magazin Srbija

Petar Božović: Tamo gde se pojavio Rio Tinto tamo tamo trava više ne niče

petar božović
Foto: Printskrin/NovaS

Petar Božović gostujuću u Utisku nedelje ispričao je sve ono što nije na protestu “Ustanak za opstanak” na kojem nije prisustvovao iz zdravstvenih razloga ali ga je podržao i najavio. U razgovoru sa Oljom Bečković, Božović je rekao da se okupljeni oko ekološkog ustanka bore za nešto istinskije i iskonskije od borbe za vlast.

– Svaki Beograđanin je presrećan kada ujutru ne pročita da Beograd nije najzagađeniji grad u Evropi ili na čitavoj zemljinoj kugli.A možda bih još podsetio na slavne prve reči majora Gavrilovića koji je svom puku rekao otprilike “Vi nemate šta da brinete za vaše živote, žrtvovani su za čast otadžbine i Beograda.” Od tada je prošao čitav vek, od tada je srpski narod stradao desetinama, stotinama, hiljadama i milionima. Danas u slobodnoj zemlji mi imamo i te kako da brinemo za živote naše – rekao je Božović.

Božovič je istakao da je ustanak je više buđenje svesti kod zaćutalog naroda i buđenje savesti kod onih koji odlučuju o tim stvarima, bez ikakve militantnosti ili nasilja ili pretnje za vlast.

– Mi se borimo za nešto istinskije, za nešto iskonskije, za nešto što se tiče nas i naših potomaka, naše dece. Deca se ne brane samo na predizbornim bilbordima. Deca se brane tamo gde još postoje ptice, gde još postoje muve, gde postoji gospodin dabar iz Zasavice…

– Rekao sam no passaran jer tamo gde se pojavio Rio Tinto tamo tamo trava više ne niče.

On je rekao da ima divnu ženu sa kojom ima divnu decu i ta deca imaju svoju decu. Božović je ispričao da ga uznemiruje razmišljene o njihovoj budućnosti.

– Kada o ovome počnem da pričam obuzima me neki nedrž, ne znam šta bih uradio. Kao da su gluvi telefoni, da je neko neprijatelj spoljni, a imamo li većeg neprijatelja od Rio Tinta. Rio Tinto je Rio Pinto, znamo tu obojenost, a iza toga koliki je rio mito?

Božović je rekao da če ukoliko ga premijerka pozove na razgovor da mu pojasni koliko Rio Tinto nije štetan otići na taj sastanak.

– Meni je dovoljna biografija Rio Tinta.

Božović je skrenuo pažnju i na to kako sada izgleda Zlatibor i na seču šume zarad izgradnje sambenih blokova. Masovnu seču šume okarakterisao je kao maskar i genocid.

– Tu su zaklani prelepi borovi.

Ekološki ustanak za našu decu: Rio Tinto, marš iz Srbije

OGLAS

728 Shares
728 Shares
Share via
Copy link