Magazin Srbija

Ekološki ustanak za našu decu: Rio Tinto, marš iz Srbije

Ekološki ustanak
Foto: N1

Drugi “Ekološki ustanak”, koji je održan u Beogradu na poziv više od 30 ekoloških organizacija u Beogradu, a čiji su povod brojni problemi zaštite životne sredine. Protest je obeležio i propust polcije koja nije na vreme blokirala saobraćaj na Brankovom mostu i pored prethodne najave protesta.

Pored incidenta na Brankovom mostu policija je zaustavila autobuse u kojima su se nalazili ljudi iz udruzenja „Ne damo Jadar“ kako bi ih sprecili da dodju na protest u Beograd, rekli su iz ovog udruženja. Naime jedna grupa je uspela da stigne na vreme na protest dok je drugi autobus u kojem su se nalazila i starija lica, zadržan bez obrazloženja. Pored toga niko nije smeo da napusti pomenuti autobus.
Na jučerašnjem protestu su govorili brojni ekološki aktivisti, doktori nauka, profesori i poznati umetnici.

Aleksandar Jovanović Ćuta je na početku zamolio za minut ćutanja zahiljade preminulih od zagađenja vazduha i za sve naše nestale reke.
Skupili smo se ovde da kažemo ne onima kojima umesto malina i meda nude koncetrovanu sumpornu kiselinu.Skupili smo se ovde da kažemo ne onima kojima umesto maline i meda nude koncentrovanu sumpornu kiselinu, ko to truje Srbiju – Linglong, Ziđin, Rio Tinto ili možda neko mnogo otrovniji? – upitao je Ćuta sa govornice.

– Nalazimo se na izvorištu najvećeg otrova, dugačak je spisak predatora. Nalazimo se u Bermudskom trouglu najvećeg zla – Gradska skupština u kojoj sedi jedan, koji kad vidi drvo odmah se vata za motornu testeru – njegovo ime je Goran Vesić, to je onaj što je sekao platane na Kalemegdanu, smislio da poseče pola Koštunjaka, to je onaj isti koji misli da gradi na stotine hiljada kvadrata na vodouizvorištu u Makišu.

– Sa moje leve strane nalazi se Skupština Srbije u kojoj sede robovi koji umesto narodne volje sporovode volju jednog što je umislio da je bog, jednog kome je Rio Tinto draži od našeg seljaka, onom kome je litijum pomračio um“, rekao je Jovanović.
Kada se obratio predsednku okupljeni su počeli da skandiraju „Vučiću, pe..ru“ što je više nego jasna poruka Vučiću.

– Sada imamo dodatni zahtev – da Vlada Srbije i Aleksandar Vučić i Zorana Mihajlović momentalno ponište sve obaveze prema Rio Tintu. „Rio Tinto, marš iz Srbije – poručio je Jovanović sa govornice.

– Aleksandre Vučiću, našu zemlju nećeš natapati otrovom, našu decu nećeš trovati sumpor dioksidom. Poruka za sve koje si doveo – odjebibite od naših reka, šuma, zemlje!Bude li se pojavila ta prokleta mehanizacija gore prema loznici, nečemo blokirati E75, blokiraćemo celu Srbiju – rekao je Ćuta.

Na kraju obraćanja je Jovanović sa govornice poručio da je vreme da prestanemo da se delimo i da prestane mržnja i trovačnica po Fejbuku i  Tviteru.

– Ovu stvar možemo da teramo samo zajedno i da isteramo samo ako smo zajedno, ovo je iznad svake politke – zaključio je on.

10 uglednih građana Srbije koji su podržali protest Ustanak za opstanak

Julija Vojinović

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Tigar Tyres-Michelin talk,cinstearat,alkon,azbest,vestacka guma…smrt za platu od 350 evra.
    Ukinute pauze za kafu,pauza jedna od 30min za jelo,mnogi i ne jedu da postignu normu…7.30-8h na nogama u prasini kancerogenih materija.
    I niko ne pise o tome jer su francuzi a ne kinezi.

1.1K Shares
1.1K Shares
Share via
Copy link