Putovanja

Pet odlika Kosta Brave zbog kojih svi žele na letovanje u Španiju 

Za Kosta Bravu se ne kaže bez razloga da je pravi biser Katalonije – ovo je jedna od najpoželjnijih španskih regija za kvalitetno letovanje i odmor. Osim prelepih plaža i svetski poznatih letovališta, Kosta Brava nudi i niz atrakcija koje turisti uvek rado obilaze tokom odmora, a mi smo izdvojili pet najpopularnijih kojima ni vi nećete odoleti ako se ovog leta uputite na jednu od najlepših obala u Evropi. 

#1 U Kosta Bravi su smeštena najlepša španska letovališta

Kosta Brava obuhvata obalski pojas dug čak 160 kilometara, i baš na ovom području smeštena su najlepša španska letovališta, što ovu regiju čini najpopularnijm turističkim izborom u Španiji. Samo neke od čuvenih letnjih destinacija su Santa Suzana, Malgrat de Mar, Blanes, Figueras, a kao tradicionalno najposećenije letovalište izdvaja se Ljoret de Mar.

Turističke agencije svedoče o tome da je aranžman za letovanje Ljoret de Mar 2020. najtraženiji ove godine, što je postala tradicija kada je reč o onima koji žele da letuju u Španiji. Ljoret je grad lepih plaža, mnogih kafića, sjajne ponude nočnog provoda, ali i prelepih suvenirnica i hotela koji su pogodni kako za mlađe, tako i za starije posetioce.

#2 Katalonska šunka i sangrija – zaštitni znak Španije

Poseta Kosta Bravi je ujedno i prilika da probate najbolju katalonsku šunku i nezaobilazno špansko vino, odnosno sangriju. Kako je Kosta Brava izuzetno posećeno turističko mesto, domaćini su se ovde potrudili da svako ko dođe dobije priliku da proba ono najautentičnije i najkvalitetnije sa španskog menija. 

U skladu sa tim, gotovo da ne postoji kafić ili restoran u kome se ne nudi fenomenalna katalonska meza, uz kvalitetnu sangriju koja se često kupuje i kao poklon. 

Restorani nacionalne kuhinje smešteni u Kosta Bravi su ti koji nude nešto širi spektar tradicionalnih jela, pa turisti uvek rado odlučuju da isprobaju originalne španske ukuse. Za one koji žele potpuni doživljaj, tu su sela Kosta Brave iz kojih u stvari i dolazi kvalitetna šunka po kojoj je ovaj deo Španije poznat. 

fotografija španskog grada Kosta Bravo na obali mora

#3 Botanički vrtovi Kosta Brave 

Španija je dom prelepih botaničkih vrtova, od kojih je najlepši smešten upravo pored Ljoret de Mara. Reč je o vrtu Santa Klotilde, koji se sastoji od spomenika, skulptura, fontana i mnogo zelenila među kojima krivudaju kameni putići. Turisti biraju ovo mesto zbog prelepog zelenila, cveća i pogleda na more, ali i zbog toga što su šetnje ovim vrtom zaista duge i relaksirajuće. 

Ukoliko se bavite fotografijom, slikarstvom ili nekom sličnom umetnošću, ovaj vrt će vam biti savršena inspiracija, kao i velikom broju ljudi koji ga posete. Za Santa Klotildu se vezuju i brojne legende, pa ćete biti u prilici da čujete najstarij priče koje Španci prenose sa kolena na koleno. 

#4 Barselona je blizu

Kako je prva asocijacija na letovanje u Španiji upravo Barselona, vredi napomenuti da je ovaj famozni grad smešten u neposrednoj blizini Kosta Brave, tačnije na samo 40 kilometara od nje. To je odlična prilika da je posetite, i da je ujedno istražite sve njene atrakcije koje su svetski poznate. 

Na primer, Sagrada Familia je znamenitost koju turisti najviše obilaze, a slično je i sa Trgom Katalonija koji je smešten u samom centru grada. Najlepšta ulica u gradu se naziva La Rambla, duž nje se pružaju prelepi kafići i restorani koje ćete sigurno poželeti da posetite. 

Barselona je takođe poznata i po morskom akvarijumu koji je najveći u Evropi, kao i po prelepim vrtovima nalik na prethodno opisanu Santa Klotildu kod Ljoret de Mara

#5 Festivali vina i posete vinarijama

Cela Katalonija je poznata po starim i kvalitetnim vinarijama, a neke od njih su smeštene upravo u Kosta Bravi. One su ujedno i glavni motiv za organizaciju brojnih festivala posvećenih vinu, pa je degustacija najkvalitetnijeg pića u Španiji obavezna ukoliko se tamo nađete u vreme ovakvih doađaja. 

Čak i ako Kosta Bravu posetite u vreme kada nema sličnih događaja, uvek se možete samostalno organizovati i posetiti neke od toliko hvaljenih vinarija u Španiji. 

Španija je inspirativna zemlja koja privlači ogroman broj turista svake godine, a za to treba zahvaliti prvenstveno lepoti Kosta Brave u kojoj su smeštena najpopularnija letovališta. Najveća prednost ovog dela države je u prelepom, čistom moru koje ga zapljuskuje, kao i blizini Barselone koja je često glavni motiv za letovanje u Kataloniji.

Share via
Copy link