Lifestyle

Zelene srećonoše: 12 biljaka koje donose novac, zdravlje i uspeh

drvo novca
Pachira - drvo novca

U feng šuiju, drevnoj kineskoj veštini uređivanja životnog prostora tako da njime skladno protiče pozitivna energija, važnu ulogu imaju biljke. Svih ovih 12 zelenih srećonoša ujedno su moćni prečištači koji uklanjaju toksine iz vazduha i smanjuju štetna zračenja.

1. Bambus palma energetski uravnotežuje prostor i uklanja štetna hemijska jedinjenja: formaldehide, ksilene, toluene i slično.

2. Veruje se da Pachira ili drvo novca donosi sreću osobi koja je uzgaja. Preporučuje se „okupiti“ više ovih drvaca zajedno, a srećni brojevi su tri ili pet.

3. Fikus gumijevac biljka je zaobljenih listova koji se u feng šuiju smatraju „vodičima“ dobre energije. Fikus gumijevac simbol je sreće i obilja.

4. Jedarce, koje je poznato i kao spatifilum i mirni ljiljan, često se naziva ženskom srećom. Ova biljka uspeva i pod veštačkom rasvetom, a za kancelariju je prikladna i zato što pročišćava vazduh od hemijskih jedinjenja i uklanja zračenje monitora.

5. Krasula, čiji su uobičajeni nazivi i drvo novca ili drvo žada, posebno je cenjena zbog ovalnih listova koji podsećaju na kovanice. Prema feng šuiju, biljke okruglastih listova najbolje su srećonoše. Krasula se tradicionalno poklanja za uspeh u poslu. Da bi „prizvala“ napredak i uspeh, treba je smestiti blizu ulaznih vrata.

6. Orhideje su drevni ljubavni simboli. Smatra se da privlače ljubav, produbljuju prijateljstva i umiruju dušu. Stari Grci povezivali su orhideje sa plodnošću, što ih čini odličnim poklonom za novopečene roditelje.

 

7. Kažu da bršljan omekšava i skreće s puta energetske „otrovne strelice“ u prostoru. Bršljan i doslovno čisti od otrova, smanjujući u vazduhu količinu benzena, toluena, ksilena, formaldehida i slično.

8. Bostonska paprat takođe je zaštitnik od štetne „hemije“. Ova viseća biljka idealna je za popunjavanje uglova u prostorijama i kao pozdrav dobrodošlice na ulazu u dom.

9. Klorofit ili zeleni ljiljan viseća je biljka koja pročišćava vazduh. To njeno svojstvo posebno je korisno ako je smeštena u blizini peći na drva ili kamina.

10. Filodendron uspeva i na prirodnoj, i na veštačkoj svetlosti. Njegovi srcoliki listovi predstavljaju element vatre koja može uneti pozitivne emocije u tamna i hladna područja u domu.

11. Za baštenski slak ili ladolež s lepim zvonolikim cvetovima, veruje se da donosi mir i sreću, a ukoliko stavite njegovo seme ispod jastuka, navodno ćete mirno spavati i imati lep dan.

12. Lopoč ili beli lokvanj je simbol čistoće i srca otvorenog prema ljubavi, sreći i dobroti. Da biste održavali pozitivnu energiju ovih biljaka, preporučuje se redovno uklanjanje uvelih cvetova i orezivanje odumrlih delova biljke. Najbolje ih je smestiti na istok i jugoistok.

Ove stvari morate izbaciti iz kuće!

Marija Jovanović

♉ ♓
Rođena nežna i ratoborna. Obožava Bulgakova, Monea i astrologiju. Diplomirani profesor književnosti.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

460 Shares
460 Shares
Share via
Copy link