Magazin

Smederevski penzioner je vlasnik firme za pranje para u Estoniji i tvrdi da je žrtva krađe identiteta

Istraga o pranju dve milijarde dolara u Estoniji došla je do penzionera iz Smedereva Živojina Nikolića. Nikolić se se vodi kao vlasnik firme koja je oprala dva miliona dolara kroz ogranak „Danske“ banke u Estoniji, otkrio je KRIK u okviru globalnog novinarskog projekta „Fincen dosijei“. Novac je ukraden iz gruzijskog državnog fonda, a Nikolić negira da je umešan u pranje novca i tvrdi da je žrtva krađe identiteta.

Početkom ove godine tužilaštvo u Estoniji saopštilo je da vodi istragu o pranju čak dve milijarde dolara kroz tamošnji ogranak “Danske banke” – što je, prema pisanju svetskih medija, jedan od najvećih slučajeva pranja novca u istoriji. Istraga se vodi protiv 11 bivših službenika ove banke zbog sumnje da su pomagali raznim inostranim klijentima da osnuju ofšor firme kojima su zatim u banci otvarali račune kroz koje je pran novac, navodi KRIK, a prenosi Nova.rs.

U ovom slučaju pojavljuje se i kompanija “Goldcraft Universal LLP” koja je prema nalazima estonske policije oprala dva miliona dolara, a iza koje stoji srpski državljanin – penzioner Živojin Nikolić iz Smedereva, otkriva KRIK/OCCRP.

Do ovih saznanja novinari su došli zahvaljujući globalnom projektu “Fincen dosijei” u kojem su objavljena poverljiva dokumenta iz istrage i podaci “Danske” banke, do kojih je došao italijanski magazin l’Espresso i podelio ih sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara (ICIJ) i partnerima, uključujući novinarsku mrežu OCCRP i KRIK.

Bivši radnik smederevske “Železare” Nikolić za KRIK kaže da je prvi put čuo od novinara da je vlasnik ove kompanije i negira da je umešan u pranje novca. Tvrdi da je žrtva krađe indentiteta. Objasnio je da mu je u Ukrajini, gde je živeo i radio do 2006, ukraden pasoš – kojim su kasnije otvorene kompanije.

“Dok smo večerali, pokupili su mi sve stvari, i pasoš i dokumenta. Eto otkud im podaci!”, ispričao je Nikolić u telefonskom razgovoru i dodao: “Nađite toga ko je to radio i šta je radio, ja nisam!”

Novac ukraden iz bužeta Gruzije

On je, ipak, pobudio interesovanje estonskog tužilaštva koje tvrdi da je preko njegove firme opran novac ukraden iz budžeta Gruzije.

Ovo tužilaštvo se za pomoć obratilo kolegama u Beogradu, saznaje KRIK.

“Više javno tužilaštvo u Beogradu postupilo je po zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći Generalnog tužilaštva Republike Estonije i dostavilo tražene informacije”, navodi se u odgovoru srpskog tužilaštva. Detaljnije informacije, međutim, nisu želeli da nam daju.

KRIK je upitao i Upravu za sprečavanje pranja novca o tome da li se bavi ovim slučajem, ali odgovor do danas nije stigao.

Smederevac u skandalu pranja novca

Novinari su došli do dokumenta “Danske” banke u kojem se vidi da je Nikolić bio krajnji vlasnik dve kompanije iz Velike Britanije – “Goldcraft Universal LLP” i “Korberg LLP”.

“Goldcraft Universal LLP” je račun u estonskoj “Danske” banci otvorila 2008. godine, piše u izveštaju estonske policije čiju kopiju poseduju novinari KRIK/OCCRP. Račun je otvorio bankar Erik Lidmets, koji je tada radio kao šef odeljenja za inostrane klijente, a koji je uhapšen deset godina kasnije.

Upravo će za ovu kompaniju policija te baltičke zemlje ustanoviti da je oprala dva miliona dolara – i to novca iz gruzijskog državnog fonda.

Istraga u Estoniji je i počela tako što su se policiji u toj državi za pomoć obratile kolege iz Gruzije koje su istraživale proneveru novca iz tamošnje Agencije za nacionalne investicione fondove.

Deo tog novca je završio na računu “Goldcraft Universal LLP”.

Sav novac se nije zadržao na računu Nikolićeve firme.

Estonska policija je utvrdila da je, nakon što je ukraden novac iz Gruzije stigao na račun, Nikolićeva firma drugoj kompaniji davala pozajmice koje nikada nisu vraćene.

“Goldcraft Universal LLP” je tako za oko godinu dana, od oktobra 2011. do septembra 2012, sa svog računa prebacio ukupno pola miliona dolara na račun estonske kompanije “Eridan DVL”.

I druga Nikolićeva kompanija “Korberg LLP” davala je sumnjive pozajmice istoj firmi, kako je ustanovila policija.  Od 2007. do 2009. prebacila je više od 1,7 miliona evra kompaniji “Eridan DVL”, u vidu zajma koji takođe nikada nije vraćen.

Kada je sve ovo saznala, estonska policija zaključila je da su pozajmice “Goldcraft Universal LLP” zapravo bile novac namenjen za otvaranje bankovnog računa, kao i prikrivanje stvarnog korisnika i sumnjivih transakcija, a Lidmets je danas jedan od bankara protiv kojih je istraga u toku.

Nije poznato u kojoj fazi je postupak u Gruziji. Tamošnja policija nije odgovorila na pitanja KRIK-a navodeći da ne može da dostavi informacije iz istrage.

Vlasništvo firme “Eridan DVL” je neko vreme bilo skriveno iza ofšor zone, a 2013. godine je, kako je utvrdila policija, njen suvlasnik postao upravo bankar Lidmets koji je Nikolićevoj firmi otvorio račun u “Danske” banci.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je reklo da se protiv Nikolića ne vodi postupak u Srbiji, ali da su im se obratile kolege iz Estonije koje su tražile podatke o njemu, kao i da su te podatke dostavili.

Gruzijski istražitelji obratili su se za pomoć i kolegama u Ukrajini jer su ih tragovi vodili tamo.

Zaposleni “Danske” banke, koji se sada sumnjiče za pranje novca, angažovali su agente koji su im u inostranstvu pronalazili potencijalne klijente, pokazala je istraga, a među državama iz kojih su ti klijenti dolazili bila je i Ukrajina.

KRIK: Direktor Dedinja nabavljao lažne testove od biznismena osumnjičenog za pranje novca i iznudu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

12 Shares
Share via
Copy link