Beograd Film

Pavle Vuisić: 10 uloga za večnost

Pavle Vuisić je rođen 10. jula 1926, a danas bi napunio 90 godina. Umro je sa 62 godine, 1. oktobra 1988., a za sobom je ostavio dosta sjajnih uloga. Glumio je kada mu se glumilo, a u mladosti, kada mu je bio potreban novac.

Ovih 10 uloga koje smo odabrali, nesumnjivo spadaju u sam vrh glume. Uostalom, pogledajte o čemu pričamo. Video iznad je privremeno skinut, zbog prigovora delimičnog nosioca prava na neke scene. U toku je spor po našoj tužbi.

Ko to tamo peva? (1980)

U kultnoj komediji apsurda Slobodana Šijana i Dušana Kovačevića, negde na sredini putovanja, nakon brojnih zastajanja i peripetija, Krstići prave pauzu od pola sata i time dodatno nerviraju putnike. Posebno šlager pevača (Dragan Nikolić), koji mora da stigne u Beograd na audiciju do 5 sati. Kondukter (Pavle Vuisić) ima tajni plan: da putnici u autobusu budu gosti u montažnom restoranu, da im ispeče i proda loše meso, a da muzičari Cigani daju poseban ritam. Ćelavi (Boro Stjepanović) prvi prilazi, a Paja ga tera rečima: „Nemoj, bre, da mi kašlješ tu na meso, ‘oćeš da mi rasteraš sve mušterije?!“

Sluga (1973)

U filmu Sluga Gorana Paskaljevića, Bata Živojinović je putnik kojeg u nekoj zabiti unajmljuje gazda da radi na imanju. Gospodar ima mladu ženu a ne može da ima dece, pa Sluga ima zadatak da ga odmeni na jednu noć. Gazda (Branislav Jerinić) ga potom šalje kod vodeničara (Pavle Vuisić), sa novcem i nekom porukom. Sluga preživljava napad razbojnika i ranjen stiže do vodenice, gde ga čeka kraj. Vodeničar je dobio novac i poruku da ubije nepoželjnog svedoka. Scena mučkog ubistva konopcem je posebno potresna.

Mačak pod šljemom (1962)

U kultnom filmu Mačak pod šljemom, po kojem je 16 godina kasnije snimljena i serija, Pavle Vuisić tumači lik partizana šaljivdžiju koji sa svojim saborcima prolazi kroz zgode i nezgode. On je drvoseča, rođen je u Bosni, a ostalo nije važno.

Šešir profesora Koste Vujića (1971)

Nastala prema romanu Milovana Vitezovića, mini serija prati pravičnog mrguda u Prvoj beogradskoj gimnaziji, profesora Koste Vujića. Njegovi učenici su Svetozar Marković, Jovan Cvijić i legendarni Mihailo Petrović – Mika Alas.Tu su i imena imena Vojislava Ilića, Kornelija Stankovića, dr Laze Lazarevića, Stojana Novakovića, ali i Gavrila Principa i Jovana Skerlića… U ovoj sceni, njegovi učenici raspravljaju da li je socijalista ili radikal, pošto „naprednjak nije sigurno“.

Otac na službenom putu (1985)

Nakon opservacije o suštini marksizma, dok ga kupa Senija (Mirjana Karanović), Vuisić u ulozi Muzafera, zaključuje:

„Drugi jebu, a ti se, Muzafere, kupaj!“

Povratak optisanih (1976)

„Je l’ to štos iz Minhena?“ – Pavle Vuisić u ulozi Joce, prerušenog u jugoslovenskog ministra, trenutak pre nego što ubije majora Gašpara (Aljoša Vučković).

Kamiondžije (1973)

Paja i Jare (Miodrag Petrović Čkalja), zbog novih propisa, moraju da idu u večernju školu. Jaretu dobro ide, a Paji nikako. Ali situacija se okrenula nakon Jaretove mentalne blokade. Maestralna gluma dvojice velikana koji se nisu voleli.

Maratonci trče počasni krug (1982)

Pavle Vuisić u kultnom ostvarenju Slobodana Šijana i Dušana Kovačevića igra Milutina Topalovića. Ovog pogrebnika kojeg podjednako muče unuk (Bogdan Diklić), sin (Bata Stojković), otac (Mija Aleksić) i deda (Mića Tomić), a ni sam nije cvećka. Ali Topalovićima najveće nevolje pravi „poslovni partner“ Bili Piton (Zoran Radmilović). Nakon jedne svađe sa Bilijem, Milutin Topalović izgovara čuvenu rečenicu: „O, Bože, s kim ja živim?!“

Više od igre (1976)

U  seriji Pavle Vujisić je Leka Bankrot, višestruki šampion u laganju u izmišljenoj varoši Gradina. U epizodi „Šipak“, Leka pobeđuje na takmičenju za „Lažova godine“ 1. aprila 1941. godine. Samo, ništa što je izgovorio nije laž…

Bitka na Neretvi (1969)

Film Veljka Bulajića prati ljudske priče u najvećoj bici za ranjenike. Pavle Vuisić igra partizanskog šofera, ali i ta relativnoo mala rola bila je dovoljna Orsonu Velsu da kaže da je Pavle najveći glumac s kojim je ikad radio.

Pročitajte blog posvećen Pavlu Vuisiću

Čitajte Luftiku na Google vestima

Aleksandar Ivanišević

Reporter lutalica iz XX veka. Konfliktna ličnost.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

137 Shares
137 Shares
Share via
Copy link