Magazin Novi Sad

Pas Lara je omiljena drugarica klinaca u novosadskom vrtiću

Četvorogodišnji terapeutski pas labrador Lara bio je protekle godine jedan od najvoljenijih gostiju vrtića Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo” u Novom Sadu, gde učestvuje u kreativnim radionicama za predškolce i u terapeutskim programima za pomoć mališanima s posebnim potrebama.

Pet frendli program

Novi Sad je na ovaj način postao prvi grad u Srbiji sa “Pet frendli” programom, a cilj ovih radionica koje organizuje Centar za pet terapiju „Prijateljska šapa” jeste da se mališani oslobode straha i upoznaju se s pravilnim odnosom prema životinjama, kao i s načinom prilaska psu i da nauče govor njihovog tela da bi znali kojim psima smeju da priđu, a kojima ne, piše Blic.

Radionica se sastoji iz tri dela, pa tako predškolci nakon edukacije o pravilnom uspostavljanju kontakta s Larom imaju zadatak da nacrtaju kako zamišljaju Laru.

Spram tih crteža često može da se vidi na koji način deca posmatraju pse i kakva su im prethodna iskustva. U trećem segmentu radionice mališani se upoznaju s obučenim psom i primenjuju ono što su savladali, prenosi Blic.

Deca oduševljena Larom

Prema rečima radnog terapeuta Save Papića, koji zajedno s fizioterapeutom Svetozarom Stevinom realizuje radionice, deca su oduševljena Larom i radionicama, a ta sreća i radost ponekad mogu imati i kontraefekat.

– Često se u igri desi da deca, ako ne znaju pravilne načine prilaska, hoće da zagrle i poljube pse ili ih vuku za rep što im ne prija, pa može da dođe do neprijatnih situacija. Lara je obučena i za takvu vrstu igre s decom. Terapeutski psi moraju da budu dosta staloženi, poslušni i tolerantni. Moraju da vole da se igraju s mališanima. To je obostrana igra – objašnjava za Blic Savo Papić.

Dodaje i da psi pomažu i u emotivnom razvoju deteta, te da im dosadašnje iskustvo pokazuje da mališani nakon radionica održanih u vrtićima budu bolje raspoloženi, mirniji i stabilniji, kao i da uživaju u ostatku aktivnosti tog dana.

Iznenadiće vas šta sve psi mogu da osete kod ljudi

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
945 Shares
945 Shares
Share via
Copy link