Magazin Novi Sad

Pas Lara je omiljena drugarica klinaca u novosadskom vrtiću

labrador-lara-vrtic-novi-sad

Četvorogodišnji terapeutski pas labrador Lara bio je protekle godine jedan od najvoljenijih gostiju vrtića Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo” u Novom Sadu, gde učestvuje u kreativnim radionicama za predškolce i u terapeutskim programima za pomoć mališanima s posebnim potrebama.

Pet frendli program

Novi Sad je na ovaj način postao prvi grad u Srbiji sa “Pet frendli” programom, a cilj ovih radionica koje organizuje Centar za pet terapiju „Prijateljska šapa” jeste da se mališani oslobode straha i upoznaju se s pravilnim odnosom prema životinjama, kao i s načinom prilaska psu i da nauče govor njihovog tela da bi znali kojim psima smeju da priđu, a kojima ne, piše Blic.

Radionica se sastoji iz tri dela, pa tako predškolci nakon edukacije o pravilnom uspostavljanju kontakta s Larom imaju zadatak da nacrtaju kako zamišljaju Laru.

Spram tih crteža često može da se vidi na koji način deca posmatraju pse i kakva su im prethodna iskustva. U trećem segmentu radionice mališani se upoznaju s obučenim psom i primenjuju ono što su savladali, prenosi Blic.

Deca oduševljena Larom

Prema rečima radnog terapeuta Save Papića, koji zajedno s fizioterapeutom Svetozarom Stevinom realizuje radionice, deca su oduševljena Larom i radionicama, a ta sreća i radost ponekad mogu imati i kontraefekat.

– Često se u igri desi da deca, ako ne znaju pravilne načine prilaska, hoće da zagrle i poljube pse ili ih vuku za rep što im ne prija, pa može da dođe do neprijatnih situacija. Lara je obučena i za takvu vrstu igre s decom. Terapeutski psi moraju da budu dosta staloženi, poslušni i tolerantni. Moraju da vole da se igraju s mališanima. To je obostrana igra – objašnjava za Blic Savo Papić.

Dodaje i da psi pomažu i u emotivnom razvoju deteta, te da im dosadašnje iskustvo pokazuje da mališani nakon radionica održanih u vrtićima budu bolje raspoloženi, mirniji i stabilniji, kao i da uživaju u ostatku aktivnosti tog dana.

Iznenadiće vas šta sve psi mogu da osete kod ljudi

Tamara Obradović

Tamara Obradović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

923 Shares
923 Shares
Share via
Copy link