Ljubimci Magazin

Pas prešao više od 240 kilometara leda Beringovog mora i vratio se kući

nanuk-pas

Nanuk, jednogodišnji australijski ovčar, koji se izgubio tokom porodičnog putovanja prešao je 241 kilometar preko leda Beringovog mora i na kraju bezbedno stigao u svoj dom na Aljasci.

Mendi Ivorigan, Nanukova vlasnica koja živi u Gambelu na Aljasci, i njena porodica prošlog meseca bili su u poseti u Savungu, gradu na ostrvu Svetog Lorensa u Beringovom moreuzu, kada je Nanuk nestao zajedno sa njihovim drugim psom, Starlajtom, izvestio je Enkoridž dejli njuz, prenosi Gardijan.

Polarna noć je prošla nekoliko nedelja kasnije, ali Nanuku, što na jeziku sibirskog naroda Jupik znači polarni medved, nije bilo ni traga.

Oko mesec dana pošto je Nanuk nestao, u Velsu, gradu 241 kilometara severoistočno od Savunge, na zapadnoj obali Aljaske, ljudi su na društvene mreže počeli da postavljaju slike psa u pokušaju da pronađu njegove vlasnike.

– Tata mi je poslao poruku i rekao: ‘Postoji pas koji liči na Nanuka u Velsu – navodi Mendi Ivorigan.

Ponovo je aktivirala svoj nalog na Fejsbuku da proveri da li se možda radi o njenom izgubljenom psu. Bila je šokirana kada je shvatila da je to njen Nanuk i pitala se otkud se on našao u Velsu.

Šta je sve Nanuk doživeo na svom putovanju, zauvek će ostati misterija. Mendi veruje da ga je odnela santa leda dok je jurio neki plen.

– Prilično sam siguran da je pojeo ostatke foke ili da je uhvatio foku. Verovatno i ptice. On jede našu domaću hranu. Veoma je pametan.

Kako bi vratila psa kući u Gambel, Mendi je angažovala i brod i regionalnog avioprevoznika koji je na čarter letu prevozio sportiste sa olimpijskog turnira domorodačkog stanovništva u Beringovom moreuzu.

Osim natečene noge, sa velikim tragovima ugriza od neidentifikovane životinje, Nanuk je bio prilično dobrog zdravlja.

Izvor: RTS

Ne kaže se uzalud „veran kao pas“, ali za ove 3 rase važi da su najodanije

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

69 Shares
Share via
Copy link