Ljubimci Magazin

Ne kaže se uzalud “veran kao pas”, ali za ove 3 rase važi da su najodanije

psi
Foto: Profimedia

U narodu je odomaćen izraz “veran kao pas”.

Ipak, ima vlasnika koji traže da je njihov ljubimac naročito pouzdan i odan, a ovo su rase koje krase upravo te karakteristike.

Nemački ovčar

Svetsko udruženje uzgajivača pasa nemačke ovčare naziva rasom koju pravi ljubitelji pasa obožavaju. Stekli su reputaciju izuzetne inteligencije i plemenitog temperamenta. Neće se nikada navići na miran život u kući, na kauču. Potrebno im je puno fizičke aktivnosti, pa čak i mentalnih izazova tokom dana.

Oni će svaki zadati posao obaviti savršeno, bilo da je reč o policijskom poslu ili poslu psa vodiča, člana gorske službe spasavanja ili pak takmičara u sportskim igrama za pse. Oni su zaista verni prijatelji. No, potrebno im je vreme da nekoga zavole, ali jednom kad su osobu zavoleli, postaju ekstremno odani.

Doberman

Kad je doberman iz dobrog legla i pravilno dresiran, on je pravi prijatelj i čuvar. Te inteligentne pse lako je dresirati i zato su često deo vojnih ili policijskih jedinica.

Oni vole svoje vlasnike, naročito one koji im omogućavaju puno aktivnosti i pustolovina u prirodi. Njihova odanost ljudima ne svodi se samo na njihovog vlasnika (kao što ih bije glas), oni vole ljude uopšteno i zato su kroz istoriju tako omiljeni.

Čivava

Svi znamo da su čivave sićušni psi sa velikim karakterom, ali taj inteligentni pas zaista je i odan prijatelj. Kako su puni želje da zadovolje vlasnika, nije im potreban poseban trening. Oni su najsitnija rasa, poneki teže čak i ispod dva kilograma.

Mogu se razlikovati po temperamentu, ali svi primerci te rase veoma su odani ljudima koje vole. Neke čivave stekle su reputaciju divljih i zlobnih prema nepoznatim ljudima, ali to je verovatno posledica njihove velike odanosti svom vlasniku. Čivave treba podučiti da budu umereniji sa lajanjem. Potrebno im je umereno, ne naročito strogo, ali regularno dresiranje.

Izvor: Nova.rs

Ova mačka ima 120 ljudskih godina, nadživela je 2 vlasnika

Čitajte Luftiku na Google vestima

54 Shares
Share via
Copy link