Film

Halo, ovo je pas: Ajaks je glumio u domaćim filmovima, a već 9 godina je svetski poznat mim

ovo_je_pas
Foto: Printscreen / 021.rs

Velike su šanse da ste lutajući bespućima interneta, te njegovim domaćim i stranim prostranstvima, naišli na sliku crnog labradora kojem je prislonjena telefonska slušalica uz glavu.

Ono što toj slici nedostaje, a učinilo ju je poznatom širom sveta, jeste natpis: “Hello/ Yes, This is Dog” (“Halo/ Da, ovo je pas”). Baš kao što je lula Renea Magrita zanimljiva jer ispod nje piše “Ceci n’est pas une pipe” (“Ovo nije lula”), tako je i crni labrador koji se javlja zanimljiv, jer uz svoj komični izraz lica, saopštava ono što je očigledno, koliko god to bilo apsurdno.

Ono što je manje poznato jeste poreklo ove fotografije. Reč je o kadru iz filma “Pejzaži u magli” iz davne 1984. godine, kojem je glavna tematika narkomanija. Pas se, kako nam saopštava odjavna špica filma, zove Ajaks.

Film je režirao Jovan Jovanović, koji je autor i kultnog ostvarenja “Mlad i zdrav kao ruža” sa Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi.

Jedna od junakinja razgovara sa svojom majkom, nakon čega pruža telefon do psa, kako bi se on javio “svojoj mamici”. Pas uzvraća lavežom.

Mimovi su poslednjih godina pokazali da i najčudnije stvari i kombinacije mogu da postanu viralni sadržaj na internetu. Tako ne čudi ni da je neki pas iz jugoslovenskog filma postao viralan u jednom trenutku.

A sve je počelo, prema podacima sajta Know Your Meme, kada je korisnica Tumblra VivaDixies napravila ovaj mim početkom oktobra 2011. godine, piše 021.rs.

ovo-je-pas-mim
Foto: 021.rs

Dva dana kasnije pojavio se na Redditu, u nizu, uz naslov “It’s for you, boy”, što je ubrzo došlo do naslovne strane kategorije “funny subreddit” sa više od 20.000 glasova. Krajem oktobra, korisnik Reddita pod nadimkom shivs4kids je postovao fotografiju zvezde rijaliti serije “Bounty Hunter” Duane Dog Chapman, sa naslovom “Hello?, Yes, This is Dog”.

Ubrzo je pas počeo da se širi na druge platforme, te je na današnji dan, 24. novembar, pre devet godina, na YouTube-u  objavljen snimak “Telephone dog”.

Mim ubrzo osvaja i druge platforme poput FunnyJunka ili Facebooka, na kojem pas dobija i svoju fan grupu. Tako je Jugoslavija, odnosno Srbija, dobila još jednog svetski poznatog lika, iako za to, uglavnom, nema pojma.

Da li su montažama klasičnih dela novosadski srednjoškolci napravili foru ili srozali kulturu

Tamara Obradović

Tamara Obradović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

10 Shares
Share via
Copy link