Putovanja

Ležaljke zabranjene na grčkom ostrvu, autentičan šmek uz gastronomski doživljaj (VIDEO)

Foto: cruisemapper.com

Lipsi (Leipsoi na grčkom) je deo brojnih malih ostrva u jugoistočnom Egejskom moru, koja čine severni deo grupe ostrva Dodekanez, a nalazi se između ostrva Patmos i Leros.

Krase ga predivni prirodni pejzaži i nastanjeno je veoma ljubaznim domaćinima, pa predstavlja idealnu destinaciju za izlet ili višenedeljno opuštanje u netaknutoj prirodi, daleko od uobičajene turističke vreve.

Ekološki osvešćen odmor uz autentičan šmek

Iako gradski oci žele da popularizuju turizam, to ne čine na uobičajen način, jer je opština odlučila da zabrani ležaljke na ostrvskim plažama.

Time žele da podstaknu posetioce da osete autentičnu atmosferu, kao i da uživaju u ekološki osvećenom odmoru, bez automobila i modernih tehnologija.

– Mi sprovodimo strategiju koja se smatra inovativnom u Grčkoj i Evropi. Aktivno podržavamo zamenu plastike i ukidanje ležaljki, izbegavamo da koristimo automobile na kratkim ostrvskim relacijama – izjavio je gradonačelnik Lipsija, Fotis Magos, a prenosi B92.

Prema rečima gradonačelnika, ostrvski turistički radnici se takođe slažu sa planom opštine da promoviše autentično iskustvo odmora i ekološki način razmišljanja među turistima koji biraju Lipsi za svoj odmor.

Čitavo ostrvo odiše istorijom

Ostrvo je nastanjeno još od praistorijskih vremena. Odiseja, legendarnog heroja grčke mitologije, opevanom u čuvenom Homerovom epu, zarobila je veštica Kalipso upravo na ovom ostrvu. Ona se zaljubila u njega i držala ga u zatočeništvu narednih sedam godina, sve dok nije uspeo da se vrati na svoju voljenu Itaku.

Lipsi je potpuno u plavoj i beloj boji, kao i druga ostrva u Egejskom moru. Kad šetate njegovim uličicama, prosto osećate duh prošlih vremena svuda oko vas. Tu su brojni istorijski spomenici, kao i impresivna crkva Svetog Jovana, sa prelepom plavom kupolom i dva zvonika.

Ostrvo je dovoljno malo da većina ljudi može da ga istraži peške. Čitav arhipelag deo je mreže zaštićenih područja Natura 2000. Uživaćete u pešačenju po niskim brežuljcima, dok udišete vazduh ispunjen mirisima origana i timjana.

Glavna odlika i atrakcija Dodekaneza su fenomenalne plaže, koje se mogu porediti sa Maldivima ili Sejšelima. Na čitavom arhipelagu postoje toliko mala ostrva, da imaju samo jednu plažu, što je i najveća čar ove destinacije.

Upravo su zato izleti i taksi-brodići glavno prevozno srestvo na Lipsiju, piše Telegraf.

Gastronomska fešta za potpuni doživljaj

Da bi upotpunili svoju posetu, potrudili su se lokalni ribari i ugostitelji. Očekuje vas fenomenalan gastronomski doživljaj, bilo da se odlučite za preukusne morske plodove, lokalno uzgojeno jagnjeće i jareće meso ili sireve.

Ni ljubitelji slatkiša neće ostati uskraćeni, posebno ukoliko probaju lokalni med od timijana, sa cimetom i orasima.

Lipsi ne možete napustiti pre nego što testirate slatko crno vino od lokalne sorte Fokiano, koje se flašira na ostrvu, a ukoliko imate sreće da ga posetite u avgustu, pridružite se trodnevnoj vinskoj fešti.

Izvori: B92, Telegraf, Visit Greece

5 skrivenih grčkih ostrva za miran odmor, magične plaže daleko od turističke vreve (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

81 Shares
Share via
Copy link