Srbija Vesti

Paroh osumnjičen da je polno uznemiravao devojčicu (13): “Kad su joj pokazali njegovu sliku, sakrila se i počela da plače”

1692871593-22780676_286557675170588_355106027008670115_n-1536x998
Foto: Privatna arhiva

Paroh manastira Davidovac pred teškim optužbama.

I. J. (62) iz Bileće, paroh u manastira Davidovica, koji je uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično delo polno uznemiravanje na štetu devojčice (13), određen je pritvor nakon jučerašnjeg saslušanja u Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku.

Deda maloletnog deteta D. V. je u izjavi za portal Nova.rs objasnio da se sve dogodilo u trenutku kada se devojčica vraćala iz prodavnice.

On je za dešavanja saznao od rođaka koji su jurili odbeglog paroha.

„Moja majka, njena prabaka, i ja odgajamo unuku. Tokom leta njih dve su često na selu zbog ovaca, bašte, vole seoski život. Tog jutra je bila sa mnom, doneli smo mojoj tetki neke proizvode iz bašte što su njih dve uzgajile. Ja sam krenuo na posao, a ona mi je rekla: Deko idem u prodavnicu da poslušam baku i vraćam se kući. Ja sam joj rekao dobro i ona je otišla. Nekoliko sati kasnije mi je jedan rođak javio šta se dogodilo“, započeo je deda devojčice.

Kako dodaje, po dolasku na lice mesta zatekao je policiju, a onda je i čuo šta se dogodilo.

„Ona se vraćala iz prodavnice, a u ušima je imala slušalice i slušala je muziku. Videla je da par metara od puta, ispred nekih konaka od seoske travarke, sedi taj pop. Rekla je da nije čula da je doziva, ali joj je mahao i rukom pokazivao da dođe. Ona mu je rekla „dobar dan“, a on ju je pozvao da priđe. Odbila je i rekla da žuri, a on ju je zamolio da priđe na pet minuta“, prepričava.

D. V. navodi da je unuku kritikovao što je prišla nepoznatom muškarcu, ali ona kaže da je njega svaki dan viđala ispred kuće te babe iz komšiluka i da joj se uvek ljubazno javljao, mahao i vikao „dobar dan“.

„Kaže da je kada je prišla, prvo pitao za moju ćerku, njenu majku, koju je takođe poznavao. Ispitivao ju je, a onda je odjednom rekao kako je ona lepa. Rekao joj je da mora da zna da devojčice od 13 godina već treba da imaju pored sebe muškarca, a da je najbolje da to bude stariji čovek jer je on iskusniji i da će da pazi na nju”, rekao je deda devojčice iznevši detalje koji se ne objavljuju zbog zaštite maloletne žrtve.

Prema rečima D. V, devojčica je potom čučnula i počela da beži.

Krio se kod komšinice

On ističe da je devojčica naletela na komšinicu koja je pozvala njenu prabaku.

„Našli su je u dvorištu kako jeca, jedva je došla do vazduha. Tada je naišao taj naš rođak koji živi u Beogradu, a sa njim su bila još dvojica drugova. Oni su odmah krenuli da traže tog čoveka. Otišli su do kuće te travarke i prevarantkinje, koja je pokušala da ga sakrije. Ti momci su pitali neku njenu sluškinju gde je, ona je prvo rekla da je unutra, a kada je pozvala tu travarku, ona je rekla da nije tu i krenula da vređa“, kaže D. V.

D. V. ističe da nema potvrdu, ali da misli da je uhapšeni muškarac odranije poznat policiji.

„Pokazali su mojoj unuki sliku jednog muškarca, ona je rekla da to nije on, odnosno da je imao drugačiju bradu. Kada su joj pokazali drugog muškarca, videvši sliku, dotrčala je do mene, sakrila se i počela da plače i trese se. Ja sam joj rekao: Sine, nije te povredio fizički. Ti si bila jača od njega, svaka ti čast. Sada moraš da kažeš da li si apsolutno sigurna da je to taj muškarac jer ne smeš ni slučajno da napamet kažeš nešto što bi bilo kog nevinog čoveka oteralo u zatvor. Ona je otišla kod policajke koja je držala sliku, pogledala i potvrdila da je to taj paroh, koji je posle pola sata uhapšen upravo u kući te babe u komšiluku. Čim je njega policija među prvima pokazala, verujem da ga imaju negde u bazi kao prestupnika“, navodi uznemireni čovek.

Takođe, sagovornik pomenutog portala navodi i da je advokat po službenoj dužnosti otkazao punomoćje parohu, ali da mu je upravo ta žena u čijoj je kući pronađen, angažovala novog pravnog zastupnika.

Meštani ovog moravičkog okruga navode da je paroh uhapšen u kući Z. S., žene o kojoj su mediji ranije izveštavali kao o osobi sa „lekovitim moćima“.

„Ona je otkrila ‘srebrnu vodu’, uložila je mnogo para, napravila je mini etno-selo. Čitava Srbija dolazi kod nje. Pravi i neki čaj, a uloga paroha je da joj osvešta te travke i očita molitve njenim gostima koji to žele. Kažu i da pošto nema naslednike, tom popu i manastiru u kome služi planira da ostavi celokupnu imovinu“, navode meštani ovog čačanskog sela.

Takođe, svi govore i o činjenici da I. J. ima čak tri identiteta. Jedan u Srbiji, drugi u Crnoj Gori i treći u Bosni i Hercegovini.

Oglasila se Eparhija Mileševska

Uhapšeni I. J. je u službi Eparhije Mileševske iz koje su za portal Nova.rs naveli da su iz medija saznali da je uhapšeni paroh pod sumnjom da je polno uznemiravao devojčicu.

„Na osnovu detaljne provere utvrdili smo da je u pitanju klirik Eparhije Mileševske koji je više od 15 godina u Eparhiji i do sada nije imao takvih sklonosti koje mu se stavljaju na teret. Izražavamo svoje duboko žaljenje nad tim potencijalnim deliktom i obaveštavamo javnost da će Eparhija sačekati izveštaj tužioca i, ukoliko se utvrdi odgovornost osumnjičenog, sa svoje strane preduzeti sve neophodne mere i najstrože kazniti počinioca“, navode iz Eparhije Mileševske.

Paroh izneo odbranu u tužilaštvu

U Osnovnom Javnom tužilaštvu u Čačku juče je saslušan I. J. (62), rodom iz Trebinja, zbog sumnje da je dana 22.08.2023. godine, izvršio krivično delo polno uznemiravanje, na štetu deteta (13).

Nakon što je javni tužilac saslušao osumnjičenog I. J., istom je rešenjem sudije za prethodni postupak Osnovnog suda u Čačku određen pritvor u trajanju do 30 dana.

Grigorije i još trojica vladika odbili da idu sa patrijarhom kod Vučića

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link