Magazin

Paprika ‘Zmajev dah’ je najljuća na svetu i smrtonosna, ali ključna za jednu stvar

zmajev-dah-chilli
Zmajev dah

Za okorele fanatike čili papričica koji će se upustiti u avanturu zvanu “tabasco habanero”, što je jedan od najpoznatijih i najraširenijih tabasco umaka, stigao je novi vatreni igrač koji je ukrao šou.

No, njega definitivno nemojte probati, ne samo da nije preporučljivo za one slabijeg želuca, nego je smrtonosan!

Chilli paprika Zmajev dah, odnosno Dragon’s Breath, nova je najljuća paprika na svetu, s paklenih 2,48 miliona jedinica na Skovilovoj skali. Time je prestigla svog najbližeg konkurenta, dosadašnju kraljicu ljutine, Carolinu Reaper, koja dolazi s 2,2 miliona jedinica.

Mogla bi spaliti disajne puteve

Skovilova skala je sistem za označavanje ljutine chili papričica. Iskazuje se Scoville jedinicama (SHU, Scoville heat units), a označava količinu alkaloida kapsaicina sadržanog u ljutoj papričici.

Kapsaicin je bezbojna tvar bez mirisa koja se ne otapa u vodi, a za referencu, pepper sprejevi za samoobranu dolaze u 2 miliona jedinica na Scovilleovoj ljestvici.

Đavolja paprika, koju uzgaja uzgajivač Mike Smith u saradnji sa univerzitetom Nottingham, 22 je puta ljuća od nevinog habanera, a gotovo 300 puta pikantnija od svakodnevnog jalapeña.

Čovek zapravo još nije konzumirao Dragon’s Breath iz straha da bi smrtonosna količina kapsaicina mogla spaliti disajne puteve, uzrokujući njihovo zatvaranje i anafilaktički šok. Dakle, da, gutanje jednog od ovih sićušnih ružinih pupoljaka zapravo vas može ubiti, iako uopštee nije stvoren da se konzumira.

Meksikancima bistri um, Tajlanđanima donosi dobro zdravlje

Prema Smithu, Dragon’s Breath je razvijen za lečenje ljudi koji su alergični na anestetike, jer je doslovno toliko ljut da se može koristiti za utrnuće kože.

U zemljama poput Meksika ili Čilea, crvena paprika se svakodnevno koristi u pripremi mesa i drugih vrsta jela. Ove zemlje su poznate po vatrenim recepturama, ali i tome da upotrebom ljute paprike čine dobro za svoje zdravlje.

Stanovnici Meksika tvrde da im ljuta papričica razvedri um, dok su stanovnici Tajlanda i Indije sigurni da svoje zdravlje duguju njoj. Hindusi veruju da bi siromašna populacija zemlje davno izumrla da nije bilo crvene paprike zbog loše prehrane.

Inače, postoji nekoliko hiljada vrsta čili papričica. Imaju različite oblike, veličine i nivoe ljutine. Čili spada u biljku roda capsicum, a njihova ljutina određena je količinom ulja Capsicuma. Iako se često naziva paprikom, čili uopštee nije paprika, već, nećete nikada pogoditi – voće!

Najčešće zastupljene u ishrani

Jedna od najpoznatijih je Jalapeño, koja pripada vrsti Capsicum annuum. Poreklom je iz Meksika, a iako je poznata kao jedna od najljućih papričica, prema Scovilleovoj skali ona spade u one blaže, a ima od 6 000 do 11.000 jedinica. Najčešće se konzumiraju sveže, ili pak ukiseljene…

jalapenos-papricica
Halapenjo

Aji Amarillo je peruanski papar s robusnom biljkom, deo je vrste capsicum baccatum. Nije naročito ljuta (oko 15.000 Scoville bodova) i zbog toga se može sigurno koristiti u kuhinji.

Najčešće se koristi u Peruu, gde se često kombinuje s ribom. Plod mu je izdužen, žuto-narandžast, dugačak oko 15 cm.

Tabasco je vrsta chilli paprike koju je proslavio klasični začinski umak koji se od njega dobija i koji ima isto ime, a priprema se tako da paprika dugo ostaje mlevena u soli. Radi ukusa i pikantnosti govorimo o vrlo zanimljivoj sorti, koja je po Scovilleu ljuta od 30.000 do 50.000 SHU.

tabasco

Cayenne, južnoamerička čili papričica najpre izraste zelena, a potom poprima jarko crvenu nijansu. Kako sazreva, ljutina paprike se povećava.

Može se koristiti sveža ili kuhana, ali je obično osušena, samlevena u prah. Popularnost kajenskog papra se prilično proširila, možete ga naći u gotovo svakoj trgovini i kod nas, a inače je dominantna u kreolskoj kuhinji, ali i u Kini te Meksiku.

Nažalost, većina mlevenog kajenskog začina koji se prodaje, ne koristi isključivo kajenski papar, već se sastoji od mešavine papra. Kajenska papričica ima 30.000 do 50.000 jedinica po Scovilleu.

cayenne-papricica
Cayenne

Dojučerašnji šampion

Habanero paprika poreklom je s Kube, a najviše je proizvodi Meksiko, oko 1.500 tona godišnje. Većina habanero paprika ima ljutinu od 200.000 do 300.000 jedinica na Scovilleovoj skali ljutine paprika.

Dolazi u bledo zelenoj i srednje zelenoj boji, pa sve do jarko narandžaste i žute. Može se pougljeniti i smrviti u pastu sa sokom limete i soli ili umešati u ulje da se dodatno zagrije.

Ljutina i ukus čini je vrlo popularnim sastojkom umaka i drugih jela.

habaneros-papricice
Habanero

Carolina Reaper do nedavno je nosila titulu najljuće papričice na svetu, s fantastičnih 2.000.000 jedinica po Scovilleovoj skali.

Paprika je uzgojena u stakleniku u Južnoj Karolini i nastala je ukrštanjem crvenog habanera i pakistanske nage. Ne sme se jesti sirovo. Ponavljamo, ni slučajno je nemojte jesti sirovu!

Izvor: putnikofer.hr

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
32 Shares
Share via
Copy link