Magazin

Papa Franja označio 4 najveća greha novinarstva i redakcije širom sveta crvene od sramote

papa 1
Foto: EPA-EFE

Papa Franjo osudio je “dezinformacije” i lažne vesti koje, u pokušaju da se utiče na javno mnjenje, po njegovom mišljenju, predstavljaju “prvi greh novinarstva”.

– Dezinformacije su prvi od greha, od grešaka, nazovimo to tako – novinarstva – rekao je za vreme audijencije u Vatikanu u sklopu dodele novinarskih nagrada kojoj su prisustvovali italijanski novinari, prenosi Index.

– Dezinformacija je jedan od grehova novinarstva, a postoje četiri: dezinformacija – kada novinar ne informiše ili dezinformiše; kleveta koja se ponekad koristi; blaćenje, koje je različito od klevete, ali ipak uništava; i četvrti je sklonost skandalu – rekao je Sveti Otac.

“Zabrinjavaju me manipulacije”

– Zabrinjavaju me, primera radi, manipulacije kojima se služe oni koji šire lažne vesti nastojeći tako da utiču na javno mišljenje – pojasnio je Franja, pozvavši na “povećanu odgovornosti” u “dramatičnoj situaciji kroz koju prolazi Evropa, s obzirom na nastavak sukoba u Ukrajini”.

– Nadam se da će se omogućiti i dati prostor glasu mira i onima koji su angažovani na okončanju ovog sukoba, kao i mnogima drugima – rekao je.

86-godišnji argentinski papa, koji bi sledeće sedmice trebao otputovati u Mongoliju, od svog izbora do danas dao je brojne intervjue, pri čemu je pokazao puno više spontanosti od svoga prethodnika Benedikta XVI.

Papa Franja raskošnu palatu u Vatikanu ustupio beskućnicima (VIDEO)

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link