Beograd

Šetalište na mediteranu? Ne, Beograd je dobio svoje palme

palme-u-beogradu

Na zelenoj površini ispred paviljona Cvijete Zuzorić na Kalemegdanu zasađene su palme koje su stigle pravo iz Španije. Iz JKP „Zelenilo-Beograd“ hvale se novom egzotičnom vrstom, a procena je da će zbog slabijih zima drveće rasti bez problema.

Ovo je prvi put u Beogradu da su na javnoj zelenoj površini zasađena stabla palmi, navodi se u saopštenju ovog komunalnog preduzeća.

Zasađeno je šest stabala vrste Trachycarpus fortunei, a sadnice su donete iz Španije. Stručnjaci JKP „Zelenilo-Beograd“, su odabrali primerke koji su visine oko 3.5 metra, jednakog rasta, piše Danas.

Palme su zasađene u dva reda po tri stable.

“Poslednjih godina smo svedoci promene klime, koja se polako menja od kontinentalne i postaje sličnija submediteranskoj. Zime u Beogradu su postale blage i bez ekstremno niskih temperatura.

Zbog toga se otvorila mogućnost da „Zelenilo-Beograd“ po prvi put na javnu zelenu površinu zasadi palme koje do sada nisu bile karakteristične za ovo naše podneblje. Ipak, ozelenjavanje egzotama nije nešto što ne postoji u Beogradu.

U privatnim vrtovima godinama unazad nalaze se uspešno odgajeni odrasli primerci palmi, banana, maslina i sl.  Vrsta palme koja je zasađena danas na Kalemegdanu veoma dobro, bez oštećenja, podnosi niske temperature do -15 stepeni Celzijusa”, navodi se u objašnjenju JKP Zelenilo Beograd.

Predviđeno je da se tokom zimskih meseci stabla palmi štite povezivanjem krošnje i zaštitom debla od niskih temperatura.

Šta vas sve čeka u beogradskoj vili gde noćenje košta 1.000 evra (FOTO)

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

153 Shares
153 Shares
Share via
Copy link