Beograd

Šetalište na mediteranu? Ne, Beograd je dobio svoje palme

Na zelenoj površini ispred paviljona Cvijete Zuzorić na Kalemegdanu zasađene su palme koje su stigle pravo iz Španije. Iz JKP „Zelenilo-Beograd“ hvale se novom egzotičnom vrstom, a procena je da će zbog slabijih zima drveće rasti bez problema.

Ovo je prvi put u Beogradu da su na javnoj zelenoj površini zasađena stabla palmi, navodi se u saopštenju ovog komunalnog preduzeća.

Zasađeno je šest stabala vrste Trachycarpus fortunei, a sadnice su donete iz Španije. Stručnjaci JKP „Zelenilo-Beograd“, su odabrali primerke koji su visine oko 3.5 metra, jednakog rasta, piše Danas.

Palme su zasađene u dva reda po tri stable.

“Poslednjih godina smo svedoci promene klime, koja se polako menja od kontinentalne i postaje sličnija submediteranskoj. Zime u Beogradu su postale blage i bez ekstremno niskih temperatura.

Zbog toga se otvorila mogućnost da „Zelenilo-Beograd“ po prvi put na javnu zelenu površinu zasadi palme koje do sada nisu bile karakteristične za ovo naše podneblje. Ipak, ozelenjavanje egzotama nije nešto što ne postoji u Beogradu.

U privatnim vrtovima godinama unazad nalaze se uspešno odgajeni odrasli primerci palmi, banana, maslina i sl.  Vrsta palme koja je zasađena danas na Kalemegdanu veoma dobro, bez oštećenja, podnosi niske temperature do -15 stepeni Celzijusa”, navodi se u objašnjenju JKP Zelenilo Beograd.

Predviđeno je da se tokom zimskih meseci stabla palmi štite povezivanjem krošnje i zaštitom debla od niskih temperatura.

Šta vas sve čeka u beogradskoj vili gde noćenje košta 1.000 evra (FOTO)

154 Shares
154 Shares
Share via
Copy link