Magazin Srbija

Palma preti, Palma trguje, Palma se sprda, a tužilaštvo ćuti o zaštiti svedoka

palma trtlja
Printscreen

Dragan Marković Palma ne haje za optužbe u vezi sa podvođenjem i pedofilijom, a uskršnje praznike proveo je na Pinku i Hepiju, baš onako domaćinski.

Da bi slučaj Palma bio više od napada i odbrane neophodno je da tužilaštvo zaštiti svedoke u slučaju podvođenja i pedofilije u Jagodini, a Marinika Tepić kaže da ako tužilaštvo ne zaštiti svedoke da će se na drugačiji način izboriti za istinu.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić istakla je još prošle sedmice da neće saopštiti imena onih koji su spremni da svedoče o podvođenju i pedofiliji u Jagodini dok god im tužilaštvo ne obezbedi zaštitu.

Međutim, tužilaštvo se tim povodom ne oglašava, a Tepić ističe za Danas da ukoliko ta institucija ne želi da zaštiti svedoke, pronaći će drugi način.

„Naći ćemo način da se izborimo sami, ne sumnjajte u to. Sleganje ramenima i odustajanje nije i neće biti naša opcija“, naglašava naša sagovornica.

Sa druge strane, glavnoosumnjičeni u ovoj aferi Dragan Marković Palma čini se da ne haje mnogo za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Uskršnje praznike proveo je na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Prvo je u subotu na Pinku gostovao kod Sanje Marinković gde je sa voditeljkom i članicama grupe Hurricane ćaskao o laganim temama, da bi dan kasnije bio gost Jutarnjeg programa TV Hepi, simboličnog naslova „Odbrana Palme“.

Osumnjičeni za podvođenje maloletnica je u jednom trenutku zapevao „Ne može nam niko ništa“ zajedno sa narodnim pevačem Darkom Lazićem, koji je pre par godina pod dejstvom alkohola izazvao tešku saobraćajnu nezgodu i za to nikada nije odgovarao.

Sve je svojim vrcavim pitanjima, ponašanjem i igranjem začinila voditeljka Jovana Jeremić.

Međutim, ono što posebno zabrinjava je Palmina izjava izrečena u programu: „Ako se žrtve plaše od mene, pa neće da idu u tužilaštvo i u policiju, hoće preko Skajpa i onlajna, ja ću i tada isto da saznam njihova imena i prezimena i sve te svedoke“.

Ovo zvuči kao pretnja onima koji su se javili da svedoče pod zaštitom ali i upozorenje eventualno novim svedocima, međutim, Marković za naš list tvrdi drugačije.

– Ja sam rekao – identitet ne može da se sakrije. Kad dođe do suda, tamo mora da se kaže „Ja sam Savić Zorica, Petrović Milica…“ ili kako već. Pitajte nekog pravnika, svedoci ne mogu da se sakriju. I nije to opravdanje „plaše se, pa neće da daju iskaz“. Niko nema razloga da se plaši mene. Jel me se plaši Mića Jovanović? – upitao je Marković, na šta smo mi odgovorili da je to moguće, jer je Mića za manje od 24 časa promenio iskaz, nudeći se prvo da bude svedok protiv Palme, a potom mu se izvinjavao i promenio izjavu.

– On je promenio iskaz jer je uvideo da je pogrešio. Ništa što je govorio o navodnim dešavanjima na žurkama nije tačno. Pa na mom rođendanu je bila i moja žena – kaže Marković, dodajući da su sve optužbe protiv njega laž i da su svi svedoci do sada lagali.

– Ja sam čovek domaćin sa 12 članova u porodici. Napadaju me jer im smeta predznak „domaćin“. A to je sve počelo kad sam u Skupštini postavio pitanje da li Đilas ima pare i što ih je prebacio u neke druge države – navodi Marković.

Marinika Tepić kaže za Danas da se sve što radi Palma poslednjih dana svodi na dve stvari – šalje preteće poruke ljudima koji su spremni da svedoče o podvođenju i pedofiliji i njemu kao prvoosumnjičenom, kao i da preti svojim koalicionim partnerima iz vlasti, „odnosno da trguje informacijama tipa – ako me pustite niz vodu, povući ću i vas“.

– Zato su ga i pustili da se šeta od jedne do druge televizije, ali ipak da se koprca sam i pravi od sebe budalu, što jedino i ume. Što se više „brani“, sam sebi skače u usta, jer tako se ne brani neko ko nije kriv – ističe Tepić. Ona dodaje da što se tiče izjava kako će on znati ko su žrtve i svedoci uprkos zaštiti, to nije tačno.

– Postoje mehanizmi u Zakoniku o krivičnom postupku koji decidno navode način zaštite i posebno osetljivih svedoka, što podrazumeva njihovu komunikaciju isključivo sa tužiocem, čak i u privatnom kućnom ambijentu, upravo da ne bi imali kontakt ni sa kim drugim. Dodatno, u našim pozitivnim propisima i ratifikovanim međunarodnim aktima postoji takođe i mogućnost „kodnog imena“, kao i nekim vrlo osetljivim akcijama i istragama gde ime lica može biti kodirano tokom svih faza postupka, pa tako i samog suđenja – ukazuje Tepić. Naša sagovornica naglašava da je stvar jasna, i da je sada sve na tužilaštvu.

– Ukoliko želi da ovo profesionalno i nezavisno istraži, ima sve mehanizme u rukama. Ukoliko ne želi, naći ćemo način da se izborimo sami, ne sumnjajte u to. Sleganje ramenima i odustajanje nije i neće biti naša opcija – zaključuje Marinika Tepić.

Ona je 26. aprila u jagodinskoj policiji izjavila da će se onog momenta kada tužilac obezbedi zaštitu svedoka, odazvati sa identitetima najmanje sedam lica koja žele da pod tim uslovima svedoče protiv Dragana Markovića Palme u vezi sa trgovinom uticajem, pedofilijom i prostitucijom. U međuvremenu joj se javilo još potencijalnih svedoka, koji bi pod zaštitom govorili o tome šta se događalo na afterpartijima žurki koje je iza zatvorenih vrata godinama unazad organizovao prvi čovek Jagodine.

Ona dodaje da su ljudi u Jagodini veoma zastrašeni.

– Svaka devojčica koja je pozvana na tu vrstu događaja, svaka žena, zaposlena – je evidentirana. Nisu one dolazile tamo jer nisu imale pametnija posla, ili tako svratile. Po neposrednim saznanjima od očevidaca potvrđeno je da su sve to koordinirale Palmine sekretarice. Oni tačno znaju „u glavu“ ko je i kada tokom svih ovi godina u tome učestvovao. I naravno da je svedoke strah. Sama država je priznala da nemaju poverenja u jagodinske organe i nezavisnu istragu, čim je slučaj izmešten u Kraljevo. Ako je već to učinila, hajde onda nek završi posao – naglašava Tepić.

Tokom njenog davanja iskaza u policiji u Jagodini, prisustvovao je i inspektor iz Uprave kriminalističke policije iz Beograda, što joj je delovalo kao obećavajuće i pozitivan znak.

– U zapisniku stoji i to sam rekla, da postoji više elemenata za postupanje Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu – u tome je učestvovalo više od tri lica, zaprećena kazna za ta dela je veća od četiri godine i među odgovornima, odnosno prvoosumnjičenima, nalaze se javni funkcioneri, odnosno lica na položajima. To jeste organizovani kriminal i samim tim posao za specijalizovano tužilaštvo – ukazuje Tepić.

Ona se osvrnula i na priče da bi Markoviću zbog procesa morao da bude skinut poslanički imunitet.

– Neistina je da imunitet štiti narodnog poslanika od svih krivičnih dela, a naročito od ovih teških. Imunitet štiti poslanika prevashodno u smislu autonomije govora, a ne od krivičnih, čak ni prekršajnih dela. U tom smislu, on nije beli medved. Međutim, sa svim neposrednim saznanjima, uključujući i ono što je Sanda Rašković Ivić govorila u Utisku nedelje, Palma bi do sada trebalo da bude priveden. Ne samo zbog sumnje, nego zbog uticaja na svedoke – ističe Tepić za Danas.

Kome Palma sa voditeljkom Jovanom uzvraća udarac i poručuje Ne može nam niko ništa?

Luftika

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Palma je u Jagodini bukvalno zaposlio svakog u zadnjih 18 godina od cistacice do direktora, tuzilaca, policajaca, itd itd. Ima i svoje ekipe za “Ubedjivanje neposlusnih”. Samo on poseduje (upravlja) sredstvima javnih informisanja u Jagodini. Maric iz Happy televizije, Sanja Marinkovic, Sarapa sa Pink -a… su mu bili cesti gosti na proputovanjima .. tako da vas ne cudi pojavljivanje po drugim televizijama. Svaki Jagodinac ZNA bar tri slucaja Bunganja nekih rodjaka, komsinica ili blizih (mnogi brakovi su i okoncani usled moranja odazivanja zena supruga kad gazda pozove)… Ali bahatost , osvetoljubivost i surovost Palme je jos poznatija… Samaranja, hvatanje tanjira, omalovazavanja pred porodicama su samo jedna sitnica u poredjenju sa ostalim stvarima … Zato jagodinci cute. To je cista istina. Tacka.

OGLAS

34 Shares
Share via
Copy link